Književnost

Knjiga priča "Preimućstva kruga" Veselina Markovića u izdanju "Arhipelaga"

Knjiga priča "Preimućstva kruga" Veselina Markovića u izdanju "Arhipelaga"
Foto: Ustupljena fotografija/Arhipelag | Knjiga priča Veselina Markovića "Preimućstva kruga" u izdanju "Arhipelaga"

BEOGRAD - Knjiga priča Veselina Markovića "Preimućstva kruga" objavljena je nedavno u izdanju "Arhipelaga" u ediciji Zlatno runo.

Kako je saopšteno iz "Arhipelaga", knjiga donosi priče u kojima se smjenjuju bajke, prošlost i savremenost, uzbudljive vizije budućnosti i fantastika, smjelo postavljena pitanja reinkarnacije i teško dokučivih tajni.

"U pričama iz knjige 'Preimućstva kruga' Marković svoje čitaoce suočava s nekim od ključnih ideja koje pripadaju humanističkom obzorju (sreća, ljubav, pravda, dobrota, vera, sumnja, greh, kazna, krivica, smisao, dužnost). Već na prvi pogled, jasno je da ove ideje po pravilu imaju u sebi jak etički potencijal. Ali se pred čitaoce najpre izvode junaci i događaji, a u njihovim konfliktima, nedoumicama, usponima i padovima naziru se i razrešenja implicitno postavljenih velikih tema ljudske sudbine i ljudske svakodnevice", pojašnjeno je iz "Arhipelaga".

Junaci proze Veselina Markovića, navedeno je dalje, suočavaju se s nekim časom u kojem se njihov život odjednom mijenja, a pogled na svijet postaje jasniji nego ikada prije.

Prvo izdanje knjige priča "Preimućstva kruga" objavili su "Beografiti" 2001, a drugo "Stubovi kulture" 2002. godine.

Veselin Marković je jedan od vodećih savremenih srpskih pripovjedača i romansijera. Pored studija o Prustu i Nabokovu, kao i knjiga eseja o knjigama i filmovima "Šarlotino dvorište", Marković je objavio knjigu putopisa o Norveškoj "Svetlost na vodi", knjige priča: "Šta propuste oni koji umru u snu", "Preimućstva kruga" i "Prošlost nikad ne prođe", kao i romane "Izranjanje" i "Mi različiti".

Za roman "Izranjanje" Marković je dobio Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine, dok je za roman "Mi različiti" dobio Nagradu grada Beograda, "Bora Stanković" i "Matijević", a nacrt tog romana dobio je stipendiju "Borislav Pekić". Markovićeva proza objavljivana je u Norveškoj, Sloveniji, Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Italiji.

Veselin Marković živi u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije