Književnost

Književnica Maja Kovačević: Želja mi je da velike porodice ne budu skrajnute

Književnica Maja Kovačević: Želja mi je da velike porodice ne budu skrajnute
Foto: N.N. | Književnica Maja Kovačević: Želja mi je da velike porodice ne budu skrajnute

DOBOJ - Kako izgleda život s jedanaestoro djece - zanimalo je posjetioce dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje jednako kao i sadržaj dvije knjige "Sveta Petka" i "Sveta Anastasija Srpska", koje je tridesetosmogodišnja književnica Maja Kovačević iz Kraljeva predstavila u četvrtak veče.

"Život u velikim porodicama možda izgleda da je mnogo težak, ali zaista to nije tako. Možda je malo teže ujutru kada treba da svu decu spremimo da krenu u školu, ali eto možda do 12 sati postaje kao život u mnogo manjim porodicama. Možda je mnogo teško biti roditelj u današnje vreme, ne 11 dece nego i jednog deteta je danas teško biti roditelj, ali nema lepšeg krsta koji nam Bog može darovati od toga da budemo roditelji i da se ostvarimo kao majke", poručila je Kovačevićeva, koja je u Doboj stigla sa najstarijom kćerkom Milicom.

Kod kuće su ostali Ružica, Nikolina, Miodrag, Milan, Miloš, Đorđe, Radoš, Ratko, Jovan i Mihailo.

"Ja iskreno mislim da je njena jaka vjera u Boga doprinijela da ona i zrači ovako pozitivnom energijom, da ima ovoliko snage, da rodi svu tu djecu i da se bavi poezijom ovakve vrste... Ona misionari kroz svoju poeziju, ja isto imam jednu knjigu duhovne poezije i znam tu razliku", smatra Rada Janjušić, pjesnikinja iz Doboja.

Prva pjesma koju je napisala, priča Maja, bila je o majci Svetog Save Anastasiji i nastala je u teškom trenutku u njenom životu, kada se razbolio njen suprug Radiša, a zatim je napisala i knjigu o toj svetiteljki.

"Želela sam da i moja deca, kojih eto ima jedanaestoro, prvenstveno u svojim dušama osete ko su bili naši Nemanjići i šta su oni sve to nama dali... Majka Anastasija je bila zaista posebna i žena i majka i vladarka, a svega se toga odrekla i krenula nekim putem koji možda nije onakav kakav mi danas živimo i zamišljamo; mi prvenstveno želimo da naša deca budu kao što smo mi, a ona je eto krenula nekim drugim putem, oni su krenuli za svojim sinom Svetim Savom. Tako je možda i taj tok istorije tada promenjen", kazala je Maja.

Poručuje da svojim životom i radom pokušava da promijeni svijest srpskog naroda.

"Treba da se sećamo naših svetih. Tu je i ta moja želja da velike porodice ne budu skrajnute, jer je velika porodica nešto što je značajno za srpski narod. Ne možemo u veku koji je pred nama velike porodice da svrstavamo da su možda neki socijalni problem jer u zemlji u kojoj je Srba sve manje velika porodica mora da bude temelj srpskog naroda i nešto na čemu će se zasnivati budućnost Srbije", navodi Kovačevićeva.

Ona već priprema knjigu o blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, koja će, kaže, biti neobična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije