Književnost

Književnici ispravljaju nepravdu nad đacima seoskih škola

Književnici ispravljaju nepravdu nad đacima seoskih škola
Foto: N.N. | Književnici ispravljaju nepravdu nad đacima seoskih škola

BANJALUKA - Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) danas će po drugi put započeti realizaciju projekta "Pisci iz čitanki i lektire u posjeti područnim i seoskim školama grada Banjaluka".

U posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama grada Banjaluka krenuće pisci za djecu: Ranko Risojević, Ranko Pavlović, Predrag Bjelošević, Zoran Kostić, Stevka Kozić-Preradović, Ranko Preradović, Milorad Telebak, Boro Kapetanović, Petar Đaković, Jelena Glišić, Jovo Čulić, Vid Vicko Vukelić, Mirko Vuković i drugi. Oni će se predstaviti đacima područne škole "Petar Kočić" u Stričićima danas u 9.30, a potom u 11 časova i u istoimenoj područnoj školi u Pavićima, kada će zajedno sa piscima biti prisutni predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda RS i grada Banjaluka. Ovaj projekat je odobren na konkursu grada Banjaluka.

"UK RS ovim projektom želi da promoviše svoje istaknute autore čija djela su u udžbenicima za osnovne škole i da istovremeno pomogne učenicima da u direktnom kontaktu sa piscima lakše analiziraju njihove pjesme, priče, romane... Ovim značajnim projektom koji finansira sa 70 odsto troškova grad Banjaluka, a sa 30 odsto UK RS iz vlastitih sredstava ili donacija, pisci Udruženja književnika planiraju da posjete udaljene seoske i područne  osnovne škole, gdje su učenici rijetko u prilici da se susretnu sa svojim omiljenim piscima", saopšteno je iz rukovodstva UK RS. Kako dalje stoji u saopštenju, predstavnici Udruženja književnika prilikom posjete osnovnim školama pokloniće njihovim bibliotekama knjige objavljene u izdanju Udruženja u 2019. godini kao i knjige autora učesnika književnih časova.

"Ovoga puta podršku realizaciji projekta pružiće banjalučka izdavačka kuća 'Art scena', koja će svakoj školi, u zavisnosti od broja učenika, pokloniti određen broj časopisa 'Ježurko'. Naš cilj nije samo masovnost, već da se sa piscima sretnu i učenici osnovnih škola koje ih broje tek po nekoliko desetina i čiji učenici trpe nepravdu u odnosu na učenike većih mjesta ili centara gdje su ovakva dešavanja uobičajena", istaknuto je u saopštenju UK RS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije