Književnost

Književnik Ranko Pavlović na sajmu knjiga: Ni roditelji današnje djece ne čitaju (VIDEO)

Književnik Ranko Pavlović na sajmu knjiga: Ni roditelji današnje djece ne čitaju (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Književnik Ranko Pavlović na sajmu knjiga: Ni roditelji današnje djece ne čitaju

​BANJALUKA - Književnik Ranko Pavlović je drugog dana 28. Međunarodnog sajma knjige učenicima nižih razreda osnovnih škola čitao odlomke iz kratkog romana "Lijek sa ljubičaste zvijezde".

Ova kosmička bajka donosi nove likove, crvene i žute kosmičke zračke, ljubičastu zvijezdu, zvijezdu padalicu, kosmičkog razbojnika i druge, otkrivajući jedan novi svijet.

"Kada sam počeo da pišem razmišljao sam zašto čitalac, naročito mladi čitalac, vjeruje u istinitost bajke, zašto vjeruje da se princ može pretvoriti u žapca, da princeza može poljubiti princa i da on ponovo postane princ. Onda sam shvatio da je to zbog istinitosti pripovijedanja, zbog načina pripovijedanja, zbog umjetničkog pristupa samom štivu", rekao je književnik Ranko Pavlović.

On je dodao da se djeca kroz bajke susreću sa vješticama, vilama, začaranim šumama, začaranim dvorcima i sl. i da je on poželio da ide korak dalje, da djecu odvede u kosmos.

"Da bismo privukli djecu da ne čitaju samo o estradnim zvijezdama, jer preko novih medija se čita nešto, što ne bih rekao da je šund, ali je sporedno, efemerno, nije bitno. U težnji da ih privučemo da čitaju moramo osavremeniti motive o kojima pišemo, moramo pokušati da nađemo teme koje im mogu biti bliske", dodao je pisac.

On je objasnio da se na ovaj način nastoji knjiga približiti djeci, iako to nije ni malo lak zadatak, budući da je problem mnogo dublji.

"Veliki problem je u tome što roditelji današnje djece malo čitaju, a još veći problem je što u nekada bake i deke čitale djeci, a ni oni sada ne čitaju i nastala je jedna velika praznina i teško je naviknuti dijete da se lati knjige", zaključio je Pavlović.

U nastavku dana se očekuju predavanje prof. dr Boška Suvajdžića na temu "Filip Višnjić klasik srpske književnosti", uz muzičku pratnju Udruženja guslara i epskih pjesama "Milenko Đukić" Bijeljina od 17 časova, kao i promocija knjige "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića, od 18 časova, koje će moderirati novinar Borislav Predojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije