Književnost

Književnik iz Šida: Promocija stvaralaštva Srđana Maleševića u NUB RS

Književnik iz Šida: Promocija stvaralaštva Srđana Maleševića u NUB RS
Foto: Ustupljena fotografija | Književnik iz Šida: Promocija stvaralaštva Srđana Maleševića u NUB RS

BANJALUKA - Promocija književnog stvaralaštva Srđana Maleševića biće održana 20. maja sa početkom u 19 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a u saradnji ove institucije i Podružnice Banjaluka Udruženja književnika Republike Srpske.

Pored Maleševića, na promociji će govoriti Slobodan Boco Bajić, Živko Vujić i Miladin Berić.

Srđan Malešević rođen je 1971. godine u Vukovaru, a danas živi i stvara u Šidu. Prve pjesme je objavio 1992. godine, prvu samostalnu zbirku pjesama objavio je 1995. pod nazivom "Prednoćne i druge pesme", drugu 1999. godine pod nazivom "Odlazak sa Itake", a treću pod nazivom "Odjek nad ravnicom" 2014. godine.

Piše i prozu, koju je objavljivao u književnim časopisima i periodici.

Napisao je i pozorišnu predstavu pod nazivom "Varoška kapija", te dokumentarni film "Krvava mesečina" kojim opisuje život u Šidu tokom Drugog svjetskog rata.

Pjesme su mu zastupljene u mnogim antologijama savremenog srpskog pjesništva, a prevedene su na engleski, njemački, ruski, makedonski, poljski, rusinski i slovački jezik. Od 2005. godine, neprekidno do danas, predsjednik je Organizacionog odbora "Višnjićevih dana".

Predsjednik je Književne zajednice Šid i član redakcije časopisa za kulturu i književnost "Šidina", te član Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije.

Dobitnik je književne nagrade "Apolon" 2017. godine, te "Bešenovačke povelje" i "Lenkinog prstena" 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije