Književnost

Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Jonu Deakoneskuu

Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Jonu Deakoneskuu
Foto: Ustupljena fotografija | Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Jonu Deakoneskuu

BANJALUKA - Dobitnik međunarodne nagrade Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS) "Otvorena knjiga" je pjesnik Jon Deakonesku iz Krajove, a uručenje nagrade biće upriličeno 19. oktobra u 12 časova u Banskom dvoru, a u okviru 8. Međunarodnih književnih susreta - Banjaluka 2023.

Ovu odluku donio je žiri Udruženja književnika Republike Srpske koji je radio u sastavu Ranko Risojević, predsjednik i članovi Predrag Bjelošević i Berislav Blagojević.

Jon Deakonesku je ugledni rumunski pjesnik, prevodilac, esejista, književni kritičar, univerzitetski profesor. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a Licej "Tudor Argezi" u Krajovi. Završio je studije francuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Bukureštu i studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Krajovi. Radio je kao lektor rumunskog jezika na univerzitetima u Skoplju, Novom Sadu i Beogradu. Od 1994. godine predsednik je Međunarodne akademije "Mihaj Eminesku" čiji su osnivači, pored ostalih, dobitnici Nobelove nagrade: A. Boske, E. Singvineti, M. Morina, Dž. Astaloš, E. de Andrade, Č. Miloš i Vole Sojinka. Osnivač je izdavačke kuće Evropa.

Učesnik je mnogih pesničkih, književnih i naučnih skupova u Rumuniji i inostranstvu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije