Književnost

Književno veče "Biserje na dlanu"

Književno veče "Biserje na dlanu"
Foto: Arhiva | Književno veče "Biserje na dlanu"

Književno veče "Biserje na dlanu" posvećeno rano preminulom pjesniku Stanoju Goliću, članu književnog kluba "Luča" iz Vlasenice, biće održano večeras u čitaonici Narodne biblioteke "Branko Čučak" na Han Pijesku.

U programu, koji će početi u 18.00 časova, učestovaće članovi regionalnog književnog kluba "Luča" iz Vlasenice, koji će predstaviti Zbornik stvaralaštva "Lučini prosjevi".

Stanoje Golić rođen je 1957. godine na Han Pijesku, a umro je 2002. godine na Palama.

Na Han Pijesku je završio osnovnu i srednju školu, a Filozofski fakultet u Sarajevu.

Na "Duvanjskim danima kulture" 1986. godine dobio je prvu nagradu za poeziju.

Objavio je zbirke pjesama "Otjelotvorenje" /1990/, "Sarajevski život i druge smrti" /2000/ i zajedničku zbirku pjesama "Biserje na dlanu".

Bio je aktivan član Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Sarajevu, ali se nakon preživjelih strahota rata u tom gradu vratio u rodno mjesto.

Direktor Narodne biblioteke na Han Pijesku bio je od 1999. do 2002. godine.

"`Biserjem na dlanu` vraćamo sjećanje na pjesnika Golića, koji je ugradio sebe u očuvanje kulturne baštine, ali, nažalost, nije dočekao da primi Povelju `Prosvjete` kao njen zaslužni član", kažu u Narodnoj biblioteci "Branko Čučak", koja organizuje ovo knjževno veče na Han Pijesku u saradnji sa književnim klubom "Luča" iz Vlasenice.

Književni klub "Luča" iz Vlasenice okuplja sedam lokalnih klubova regije Birač i dijela Romanije i ima tridesetak članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije