Književnost

Književno veče sa Tanjom Stupar Trifunović u Prijedoru

Književno veče sa Tanjom Stupar Trifunović u Prijedoru
Foto: Srna | Književno veče sa Tanjom Stupar Trifunović u Prijedoru

PRIJEDOR - U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je održano književno veče sa banjalučkom književnicom Tanjom Stupar Trifunović.

Veče je bilo zamišljeno kao predstavljanje njene tri posljednje knjige, dva romana: "Sat u majčinoj sobi" i "Od kad sam kupila labuda", te njen najnoviji, grafički roman "More je bilo mirno".

"Željeli smo da damo neki zajednički osvrt na ove tri knjige i ako bismo željeli da izvučemo zajedničku crtu, sve tri se na neki način bave porodicom, porodičnim odnosima gdje su uvijek žene u nekim porodičnim, prijateljskim i ljubavnim relacijama", rekla je novinarima Trifunovićeva.

Ona je dodala da su u njenom fokusu intimni i lični porodični odnosi, i to je nešto što je godinama zanima kroz pisanje.

"Smatram da su ti lični odnosi ogledalo svih odnosa i situacija koje imamo u životu i u svijetu oko sebe, zapravo te mikropriče odražavaju makropriče i one su u nekakvom suodnosu. Uvijek sam doživljavala da se više može u pisanju može reći kroz male priče koje negdje u pozadini daju taj širi društveni kontekst nego ambciozno ući u velike priče pa se negdje izgubite i teže je emotivno se povezati sa čitaocem", istakla je Trifunovićeva.

Ona je dodala da trenutno piše novi roman i novu knjigu poezije.

Organizator ove večeri bila je prijedorska Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije".

"Velika nam je čast što smo imali priliku da ugostimo ovu književnicu koja rado dolazi u Prijedor i što smo večeras predstavili dio književnog opusa", istakla je vršilac dužnosti biblioteke Gordana Vila.

Ona je novinarima izjavila da je danas zatvoren konkurs za izbor publikovnih djela zavičajnih pisaca koji je organizovala prijedorska biblioteka i da će rezultati biti poznati 1. decembra.

"Novo savjetodavno tijelo, Programski savjet, odlučiće koja su to najbolja djela od ovih koji su konkurisali i koji će imati priliku da ih biblioteka u prvoj polovini 2022. godine promoviše", rekla je Vila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije