Književnost

"Kočićev dan" u Beogradu

"Kočićev dan" u Beogradu
Foto: Srna | "Kočićev dan" u Beogradu

BEOGRAD - Polaganjem vijenaca na grob Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju i na spomenik u Čuburskom parku, danas je u okviru manifestacije "Kočićev dan" u Beogradu odata počast ovom velikom srpskom književniku i narodnom tribunu.

Književnici iz Republike Srpske i Srbije prislužili su svijeće kod spomen-obilježja na Kočićevom grobu i potom ukazali na značaj njegovog rada za srpski jezik i kulturu. 

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naveo je da to predstavništvo i ove godine nastoji da na najbolji način organizuje okupljanje na Kočićevom grobu i da, kako je naveo, iznova pokaže značaj očuvanja srpske kulture, tradicije, jezika i pisma. 

"Kočić je tome dao značajan doprinos i onim što je činio i u politici, a, naravno, i pisanjem knjiga", rekao je Cicović. 

Prema njegovim riječima, Kočić kroz svoju zaostavštinu stalno podsjeća na izuzetno važnu ulogu očuvanja kulture, tradicije i jezika, kao i na očuvanje srpskog nacionalnog identiteta. 

Književnik Ranko Risojević iz Udruženja književnika Republike Srpske naglasio je da je važno sjetiti se Kočića, njegovog rada i životnog puta. 

"Kočić nam je ostavio, prije svega, vrlo značajan jezik. On je jedan od tih po kojima je stvarana norma jezika i savremeni srpski jezik", rekao je Risojević. 

Prema njegovim riječima, Kočić je iza sebe ostavio pripovjetke, publicističke radove, a kao narodni tribun i angažovanost u političkom smislu. 

Risojević je napomenuo da je Kočićev grob za književnike sveto mjesto, te da dolazak na njega predstavlja malo hodočašće. 

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović rekao je da je od najranijeg doba vezan za Kočićeva djela, te da je dobio i nagradu koja nosi njegovo ime. 

"Kočićeva nagrada za mene je veliko priznanje", rekao je Vitezović i naglasio značaj aktivnosti na očuvanju srpskog jezika i ćirilice i u sadašnjem, i u budućem vremenu. 

"Kočićev dan" su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i udruženja književnika Srbije i Republike Srpske u saradnji sa Društvom književnika Kosova i Metohije. 

Manifestaciji u Čuburskom parku prisustvovala je i Kočićeva praunuka Vesna Milišić sa kćerkom Natašom i sinom Stefanom. 

"Kočićev dan" je dio manifestacije "Kočićev zbor", koja je počela 19. avgusta otvaranjem sobe sjećanja na Petra Kočića u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, a do 25. avgusta biće organizovana brojna dešavanja na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

U Udruženju književnika Srbije večeras će biti organizovano književno veče posvećeno Kočiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije