Književnost

Pratite nas na Google news

"Kočićeva nagrada" Miloradu Telebaku

"Kočićeva nagrada" Miloradu Telebaku
Foto: N.N. | "Kočićeva nagrada" Miloradu Telebaku
Milan Rakulj

BANJALUKA - Milorad Telebak novi je laureat "Kočićeve nagrade" za ukupno lingvističko i književno djelo, saopštio je žiri koji je radio u sastavu Ranko Risojević, predsjednik, te Berislav Blagojević i Zlatko Jurić, članovi.

Kako je navedeno u saopštenju žirija, Milorad Telebak, profesor srpskog jezika i književnosti, ugledan je lingvista, danas poznat gotovo svakoj pismenoj osobi u Republici Srpskoj, a stručnjacima i književnicima u Crnoj Gori i Srbiji.

"Njegovo cjelokupno djelo posvećeno je praktičnim pitanjima srpskog jezika, čime se on svrstao u niz jezičkih djelatnika opredijeljenih za Vukov jezik i Kočićevo jezičko nasljeđe. To njegovo opredjeljenje značilo je ozbiljan rad na jeziku našeg vremena koji nam se čini sve oskudnijim i sve ugroženijim, iako imamo sva moguća sredstva i sve moguće institucije zadužene upravo za poslove vezane za naš srpski jezik", saopštio je žiri.

Milorad Telebak, kako se dodaje u saopštenju, pisao je i djelovao u duhu Kočićevog shvatanja narodnog govora i neprestane potrebe za njegovim razvijanjem kulture upotrebe srpskog jezika koji, izvan svake lingvističke sumnje, ima svoj dijahronijski hiljadugodišnji razvoj i utemeljenje na svim jezičkim nivoima.

"Jezički i književni rad Milorada Telebaka zaslužuje posebnu pažnju naučne, kulturne i književne javnosti te dodjeljivanje 'Kočićeve nagrade' predstavlja davanje podrške i neosporiv način ukazivanja na posvećenost ovog autora kočićevskom promišljanju i djelovanju na očuvanju autentičnosti srpskog književnog jezika", saopšteno je.

"Kočićeva nagrada" laureatu biće dodijeljena prilikom svečane akademije koja će se u čast Petru Kočiću održati u okviru predstojećeg Kočićevog zbora.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije