Književnost

"Kočićevo pero" Magdaleni Blažević

"Kočićevo pero" Magdaleni Blažević
Foto: Marijana Baškarad | "Kočićevo pero" Magdaleni Blažević

BANJALUKA - Nagrada "Kočićevo pero" za jesen 2023. godine dodjeljena je književnici Magdaleni Blažević za djelo "U kasno ljeto", a za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, saopšteno je iz "Zadužbine Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

Odluku je donio žiri koji je radio u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

"Roman Magdalene Blažević 'U kasno ljeto' važan je artefakt naših jezika i književnosti. Ispripovijedan iz perspektive žrtve, ali nikako iz perspektive bilo kojeg kolektiva, ovaj tekst nudi mogućnost identifikacije sa stradalima, ali istovremeno on je i prilika za pokajanje. Svaki njegov čitatelj istovremeno je i postradalo nevino dijete, i anonimni njegov krvnik. Svijet u kojem se zločin dogodio majstorski je precizno opisan, događaji u knjizi tako su ispripovijedani da je stvorena savršena iluzija o jedinstvenosti i neponovljivosti događaja. I upravo otud dojam da se u mikrosvijetu romana U kasno ljeto prepoznaju svi naši mali svjetovi i zavičaji, i svi naša strašna stradanja i zločini", kazao je Jergović u obrazloženju nagrade.

On je dodao da svojom stilskom čvrstoćom i unutarnjom cjelovitošću romana, nepotkupljivom autorskom hrabrošću, te ponajviše time što pripovijeda živu priču naših bliskih povijesti i naših života, Magdalena Blažević biva dostojna imena Petra Kočića i nagrade "Kočićevo pero".

"Kočićevo pero" za jesen 20123. godine biće svečano uručena na sajmu Interliber u Zagrebu. 

"Napominjemo da već drugu deceniju 'Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd' izlaže na međunarodnom sajmu Interliber. Ove godine, 'Zadužbina' će se ljubiteljima lijepe književnosti sa desetak novih naslova", zaključeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije