Književnost

Kočićevo pero Makedoncima

Kočićevo pero Makedoncima
Kočićevo pero Makedoncima

Priznanje "Kočićevo pero" za proljeće i ljeto, koje dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, pripalo je makedonskim piscima Gordani Jović-Stojkovski za knjigu "Oči pune čipke" i Venki Andonovskom za djelo "Veštica".

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, predsjednik, Angelina Banović-Markovska i Zorica Turjačanin, članovi, donio je tu odluku jednoglasno.

Prema Vukolićevim riječima, oba romana su ozbiljno stavila na provjeru Aristotelovu tezu iz "Poetike" o tome dokle seže područje istorije, a dokle književnost.

"Istorija počinje tamo gdje je imaginacija, a imaginacija prestaje tamo gdje počinje istorija. No, kada je riječ o nagrađenim romanima imaginacija počinje tamo gdje počinje istorija, a istorija počinje tamo gdje počinje imaginacija", istakao je Vukolić.

On je dodao da su se stvarnost i umjetnost ovdje izmirile, pa sada sama istorija može da kaže da je umjetnost i umjetnost da je istorija.

"Nagrađene romane pisala je ruka koja svoja pera nije umakala u mastilo jave, već u krv snova. Zato oni u svojim romanima imaju neosjenčano čulo za bezdane dubine prošlosti i vrtloge i visine budućnosti", rekao je Vukolić i dodao da im je zbog toga i pripala ta prestižna književna nagrada.

Priznanje "Kočićevo pero" biće dodijeljeno 11. juna u Kulturno-informativnom centru u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije