Književnost

Pratite nas na Google news

Koje knjige su najpopularnije u ruskim zatvorima

Koje knjige su najpopularnije u ruskim zatvorima
Foto: Pixabay | Koje su najpopularnije knjige u ruskim zatvorima
N.N.

Najpopularnija knjiga u ruskim zatvorima je roman Mihaila Bulgakova "Majstor i Margarita", navodi se u saopštenju Federalne zatvorske službe Rusije.

Federalna zatvorska služba Rusije sastavila je spisak najčitanijih knjiga među osuđenicima. Šta čitaju lica u zatvoru istraženo je u okviru akcije "Tvoji prijatelji su knjige" posvećene Danu omiljenih knjiga.

Najpopularnija knjiga u zatvorima je Bulgakovljev roman "Majstor i Margarita", navodi se u saopštenju.

Među deset najčitanijih knjiga su "Zločin i kazna" i "Braća Karamazovi" Fjodora Dostojevskog, "Grof Monte Kristo" i "Tri musketara" Aleksandra Dime, "Rat i mir", "Ana Karenina" i "Vaskrsenje" Lava Tolstoja, "Jadnici" Viktora Igoa i "Tihi Don" Mihaila Šolohova.

Na listi najčitanijih autora nalaze se Drajzer, Remark, Akunjin, Jahina, Martin, Gogolj, Doncova i Solženjicin. Osuđenike takođe zanima poezija, a posebno su popularne pesme Jesenjina, Bloka, Ahmatove i Cvetajeve.

"U muškim zatvorima zatvorenici preferiraju istorijske knjige, avanture, detektivske romane i beletristiku, u ženskim zatvorima najpopularniji su ljubavni romani, a u popravnim zavodima avanturistička literature", dodaje se u saopštenju.

U kazneno-popravnim ustanovama radi ukupno 1.137 biblioteka, a organizovano je više od 700 čitaonica. Knjižni fond biblioteka iznosi više od pet miliona štampanih izdanja, u proseku je 100 knjiga po zatvoreniku. Izbor literature je raznolik. U bibliotekama je uglavnom beletristika, religijska i pravna literatura. Postoje i knjige na Brajevom pismu, kao i časopisi za slabovide i slijepe.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije