Književnost

Komentar: Želje, čestitke, pozdravi spoznaje

Komentar: Želje, čestitke, pozdravi spoznaje
Foto: N.N. | Komentar: Želje, čestitke, pozdravi spoznaje

Pohvala i priznanje jesu vijesti koje autori priželjkuju i u toj želji nema ništa štetno. Kada sam prošao na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Repubilke Srpske sa pjesničkim rukopisom bio sam "privatni plesač", ali za pohvalu mladom pjesništvu, ne za novac kao u klasiku Tine T.

Kada sam dobio nagradu na konkursu za prozu Balkanskog književnog glasnika iz Beograda otvorenom za Balkansko poluostrvo (sponzorisano: UNDP Pisci za budućnost) u društvu Zorana Pešića za poeziju, naredno veče sam nosio kravatu u izlasku sa drugarima. Znate, treća knjiga je iziskivala veća odricanja i ne bih patetisao gdje je sve pisana šta sam dobio, a šta izgubio radeći na njoj. To je bio moj izbor i ne kajem se tako da je i ova nominacija za EU nagradu za književnost došla kao stimulans proznim mišicama romana "Libreto".

Problemi se javljaju kada vidimo šta se dešava u Bosni i H. imamo autore okružene oko određenih priznanja koja se dodjeljuju u skladu sa učešćem članova žirija u radu na knjizi i štampi. Njihova vrijednost je neznatna, instant stimulans za šta? Ne donosi prevode, a mogućnost širenja na druge zemlje u regionu po pitanju interesovanja čitalaca je ravna nuli. Da li se spontano pleše kada znate sve unaprijed sumnjam (a kravata je vazda višak).

Imamo podijeljenu zemlju sa skoro pa zavičajnim Udruženjem književnika Republike Srpske (ne samo našom krivicom) i pisce u drugom dijelu BiH s kojima ne postoji saradnja, pa i oko učešća u projektima Kreativne Evrope, ignorisanjem svih adresa za rad i učešće u njima. Tek tri ili četiri autorke/a djeluju iz Republike Srpske na teritoriji Bosne i Hercegovine, a oni opet sasvim slučajno ignorišu entitet.

U BiH ne postoji ozbiljna izdavačka kuća, još od Svjetlosti?

Ignorišemo se, častimo po turama, bitno je da smo na istim svjetonazorima: ideološkim ili političkim, toliko daleko od onog nad čim pisci obično neobično uzdišu, a to su velika umjetnička ostvarenja.

S tim u vezi, samo dva autora zapravo ispunjavaju uslove za EU nagradu ove godine koja se dodjeljuje svake tri godine izabranim zemljama pored članica EU: neafirmisani pisci sa 2-4 objavljena književna djela... I nadam se da sam u duhu naslova, legitimiteta i legaliteta logike BiH ključa na istoj čestitao kolegi Adnanu, jer ih on jedini ispunjava.

Sve druge kolege i učesnike bih ovom prilikom pozdravio, jer " ...vrijeme je da se upoznamo (onakvi kakvi stvarno jesmo...) ".

Danijel Gatarić

Šortlist za EU nagradu za književnost 2020-a, član Udruženja književnika RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije