Književnost

Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Konfucijev institut važna veza sa Kinom
Foto: N.N. | Konfucijev institut važna veza sa Kinom

BANJALUKA - Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim.

"Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika", rekao je Gajanin večeras novinarima u banjalučkom Kulturnom centru "Banski dvor" uoči obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta.

On je dodao da je ovaj institut otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci zahvaljujući aktivnostima vlada Kine i Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka Natalija Trivić rekla je da je među 180 Konfucijevih instituta u svijetu banjalučki institut na devetom mjestu kada je riječ o aktivnostima.

Ona je naglasila da je to posebno važno za Banjaluku, koja je partner sa gradom Tjanđin iz Kine, što će omogućiti povezanost u oblasti kulture i obrazovanja.

"Na ovaj način ćemo svi u zajedničkom interesu da razmjenjujemo kulture, znanje, nauku, ono što je najvažnije za razvoj jednog naroda", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je naglasila da je Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci ostvario mnoge aktivnosti u koje je bio uključen i grad Banjaluka, posebno kada je riječ o manifestacijama i programima u oblasti kulture i obrazovanja.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci LJiljana Stević rekla je da je ovaj institut danas u banjalučkom parku "Petar Kočić" organizovao interaktivne radionice za starije kao i najmlađe, gdje su djeca mogla da vide kako se pišu kineski znakovi, da se upoznaju sa tradicionalnim kineskim vještinama "tajđi", "kung-fu".

Ona je navela da je ove aktivnosti pratilo više od 400 posjetilaca.

Više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom septembra organizuju događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija predstavljaju građanima.

Konfucijev institut, koji djeluje pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, otvoren je u januaru ove godine, a predviđeno je da studenti besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, te da najboljim polaznicima budu obezbijeđene posjete Kini, gdje bi imali priliku za usavršavanje.

Osim toga, planirana je saradnja sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije