Književnost

Kralj Čačka otvara "Imperativ": Fokus festivala uticaj pop-rok kulture na književnost

Kralj Čačka otvara "Imperativ": Fokus festivala uticaj pop-rok kulture na književnost
Foto: N.N. | Kralj Čačka otvara "Imperativ": Fokus festivala uticaj pop-rok kulture na književnost

BANJALUKA - Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, sutra sa početkom u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor, otvoriće peto izdanje regionalnog Festivala književnosti "Imperativ", koji organizuje istoimeno Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti. Srpski muzičar, pjesnik i slikar nastupiće u programu "Note i slova", a osnovna tema ovogodišnjeg izdanja festivala je uticaj pop-rok kulture na savremenu književnost.

"Kralj Čačka 2017. godine dobio je nagradu 'Strune od svetla', koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici, a istog dana kada je Nobelov komitet objavio da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 'Lom' je objavio zbirku pjesama i crteže Kralja Čačka pod nazivom 'Na margini'", saopšteno je iz "Imperativa".

Iz ovog udruženja, takođe, podsjetili su da je američki autor Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2016. godini, podijelio književnu javnost.

"Oprečni stavovi da li je Dilanova poezija književnost ili nije i danas su tema svjetske književne kritike. Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz pet programskih sadržaja", saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

Prije samog programskog dijela festivala, danas u 17 časova biće otvoren i sajam knjige u Koncertnoj sali Banskog dvora, a ovaj sajam će do kraja festivala svaki dan raditi od 10 do 20 časova. Svoja izdanja predstaviće: "Booka", "Lom", "Kontrast", "Enklava", "Štrik", "Arete", antikvarijat "Ramajana", "Deveta dimenzija", "Art scena", Udruženje književnika Republike Srpske, "Imprimatur" i "Pčelica", koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Već u subotu, drugog dana festivala, u programu "Kafa sa piscem" u 13 časova u kafeu "Yoko" nastupiće pjesnik Marko Tomaš, a nastavak festivala održavaće se u Banskom dvoru. U 17 časova u programu "Imprimatur predstavlja" nastupiće Vasilije Glomzić. Sat kasnije u programu "Poeziju će svi čitati" predstaviće se pjesnikinje Marija Dragnić i Maja Mihajlović. U 20 časova u programu "Razgovor sa piscem" nastupiće Zoran Ferić, sa kojim će razgovarati njegov kolega i izdavač Drago Glamuzina, a program drugog dana "Notama i slovima" zaključiće pisac Srđan Tešin. Svakako, najveće interesovanje vlada za nastup Milene Marković, aktuelne dobitnice NIN-ove nagrade za roman u stihu "Deca". Ona će nastupiti u nedjelju, sa početkom u 20 časova, u programu "Razgovor sa piscem", a program će voditi beogradski književnik Zvonko Karanović.

"Sa Milenom dogovaramo gostovanje na festivalu još od 2018. godine, ali nikako nismo mogli uskladiti termine zbog njenih profesionalnih i privatnih obaveza. Radujemo se njenom dolasku jednako kao i naša publika", kazala je ranije za "Nezavisne" Sanela Babić, direktorica "Imperativa".

U nedjelju je zakazan i nastup Feđe Gudića, Đorđa Krajišnika, Stefana Višekrune i Selvedina Avdića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije