Književnost

Krimi roman zaludio javnost i slovi za najtežu književnu zagonetku na svijetu

Krimi roman zaludio javnost i slovi za najtežu književnu zagonetku na svijetu
Foto: Instagram | Krimi roman zaludio javnost i slovi za najtežu književnu zagonetku na svijetu

Šest ubistava. Sto stranica. Milioni mogućih kombinacija… ali samo je jedna tačna. Možete li riješiti misteriju koji skriva knjiga “Cain’s Jawbone”? Ovo je pitanje zaludilo društvene mreže te su mnogi ljubitelji književnosti pohitali riješiti misteriju staru skoro devet vijekova.

Naime, još 1934. godine sastavljač zagonetnih križaljki Edvard Povis Maters, pod pseudonimom Torquemada, objavio je roman “Cain’s Jawbone” koji je istovremeno bio misterija ubistva i najteža književna zagonetka ikad napisana.

Stranice su ispisane sasvim slučajnim redoslijedom, no moguće je – logikom sortirati stranice jedinim ispravnim redoslijedom, otkrivajući šest žrtava ubistava i njihove ubice.

 

Četvorica veličanstvenih

U čak 88 godina otkad je knjiga izašla poznato je tek četvoro ljudi kojima je uspjelo. Kada je knjiga izdana priređen je i nagradni konkurs prema kojem rješavatelj zagonetke dobija novčanu nagradu od 15 dolara.

To je godinu dana kasnije pošlo za rukom dvojici muškaraca, S. Sidni-Turneru i W. S. Kenediju, koji su svaki nagrađeni s po 25 funti.

Novi konkurs je raspisan 2019. godine, a na njemu je ponuđen današnji ekvivalent prvotne nagrade, odnosno iznos od 1.000 funti.

U novembru 2020. objavljeno je kako je komičar i sastavljač križaljke Džon Finemor tačno riješio književnu slagalicu, a na ovom je “zadatku” proveo šest mjeseci. Javnosti je priznao kako je do toga došlo samo zahvaljujući tome što je zbog pandemije virusa korona bio mjesecima “zarobljen” u svom domu.

Rješenje nikad nije bilo službeno otkriveno javnosti, a poznato je da bi knjiga “Cain’s Jawbone” mogla imati čak 32 miliona mogućih rješenja zbog čega je jedna od najtežih književnih zagonetki i misterija u istoriji. (Journal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije