Književnost

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom biće adaptirana do juna

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom biće adaptirana do juna
Foto: Srna | Kuća Ive Andrića u Herceg Novom biće adaptirana do juna

HERCEG NOVI - Kuća nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom biće adaptirana do juna iduće godine, a njen izgled i autentičnost biće zadržani, saopšteno je iz ove opštine.

Šef Kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi Simonida Kordić rekla je da će dom čuvenog nobelovca zadržati estetske standarde koje je Andrić postavio.

"Nemamo namjeru da devastiramo ono što je Andrić postavio kao svoje estetske standarde, tako da će zgrada zadržati prvobitni izgled", navela je Kordićeva.

Priprema terena, prema njenim riječima, počela je sredinom oktobra, a do Nove godine će biti uklonjeni dijelova oplata u objektu u koji ništa nije ulagano decenijama.

"Iako je projektom predviđeno da radovi traju do 2020. godine, uzbrzali smo ih jer nam je važno da ova zgrada bude u funkciji već za narednu sezonu", objasnila je Kordićeva.

Ona je navela da je ideja da objekat i njegovo okruženje funkcionišu kao cjelina, baš kao što je bilo kada je Andrić tu boravio.

"Biće dosta interaktivne opreme, jer je ideja da zgrada ne bude samo spomenik Andriću, već i dio života Novljana i posjetilaca. Osim opreme kojom kuću uvodimo u novo doba, nabavićemo i muzeološku koja odiše duhom piščevog vremena i autentični namještaj iz tog perioda", kaže Kordićeva.

Sekretar za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo rekla je da je, paralelno sa rekonstrukcijom, važno definisati budući način funkcionisanja kuće Ive Andrića.

"U saradnji sa Muzejom grada Beograda radimo na koncipiranju postavke, rasporedu sadržaja u prostoru, definisanju statusa kuće, upravljačkih tijela i utvrđivanju izvora finansiranja programskih aktivnosti", navela je Pištalo.

Za rekonstrukciju kuće Ive Andrića obezbijeđeno je 190.000 evra.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici u Herceg Novom izgradio 1964. godine, kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon piščeve smrti, opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije