Književnost

Lapčeviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Lapčeviću uručena nagrada "Meša Selimović"
Foto: Tanjug | Lapčeviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Književnik Nebojša Lapčević danas je primio nagradu "Meša Selimović" za 2022. godinu, za zbirku poezije "Filatelist", na svečanom uručenju održanom na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Osnivač nagrade je kompanija Novosti A. D., koja je navedenu nagradu danas dodijelila 35. put, a tradicionalno se dodjeljuje na mjestu srušene biblioteke u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine, u Drugom svjetskom ratu.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je više od 90 naslova.

"Filatelist" je dobio najviše - 15 glasova, samo glas manje otišao je knjizi "Rod oraha" Dragana Hamovića, dok je "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević dobio naklonost 13 kritičara.

Veliki žiri za nagradu "Meša Selimović" je bio sastavljen od 53 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i literarnih istoričara.

Dodjeli su prisustvovali i neki prethodni dobitnici nagrade "Meša Selimović" kao Vesna Kapor, Vladimir Pištalo, Miro Vuksanović, Igor Marojević i drugi.

Lapčević živi i radi u Kruševcu u Kulturnom centru, a u svom opusu ima veliki broj zbirki pjesama, proze, priča za djecu, libreta za opere i scenske kantate, dva romana. Ovjenčan je nagradama "Srboljub Mitić", "Đura Јakšić", "Rasinski cvet", "Brana Cvetković", "Radoje Domanović", "Pečat kralja Lazara", "Zlatne značke KPZ Srbije".

Pisac Nebojša Lapčević je uveliko na poslu urednika u Legatu Milića od Mačve, gdje je veliki slikar ostavio svojih 120 originalnih slika.

Od osnivanja nagrade "Meša Selimović" pravila se nisu mijenjala: svaki član žirija predlaže pet knjiga savremenih domaćih autora, objavljenih u prethodnoj godini, gdje u obzir dolaze svi žanrovi (romani, knjige pripovedaka, pjesničke knjige, knjige eseja, putopisi, književne studije...) sa tim što isti pisac nagradu može da dobije samo jednom.

U obzir ne dolaze antologije, kao ni savremena i izabrana djela, a do pobjednika se dolazi zbrajanjem glasova kritičara.

Nagradu "Meša Selimović" čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije