Književnost

Laureatima uručena nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke"

Laureatima uručena nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke"
Foto: Ustupljena fotografija | Laureatima uručena nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke"

SREMSKI KARLOVCI - "Prolećni Brankovi dani 2023" otvoreni su juče u Svečanoj sali čuvene Karlovačke gimnazije, a centralni događaj bilo je uručenje "Pečata varoši sremskokarlovačke" pjesniku iz Republike Srpske Slobodanu Joviću i pjesnicima iz Srbije Perici Markovu, Juliji Kapornjai i Maji Belegišanin Ivanović.

U ime "Brankovog kola", laureatima je nagradu  uručio Nenad Grujičić.

"Na svečanom otvaranju promovisan je novi, upravo štampani  'Branko', list đaka i profesora Karlovačke gimnazije, a u nastavku programa svečanog otvaranja nastupio je hor Karlovačke gimnazije, sa dirigentom Rastkom Pavlovom, koji je izveo 'Himnu karlovačkih đaka'. Nastupila je i dramska umetnica Danica Petrović, koja je premijerno interpretirala dve antologijske Brankove pesme 'Molitva' i 'Vragolije'. Zatim mlada operska pevačica Adriana Petrovski, u klavirskoj pratnji Maje Grujić, koje su izvele ariju Koštane iz istoimene opere Petra Konjovića, 'Stameno, mori Stameno'. Nastupila je i mlada etno-grupa 'Vila' sa numerom iz naše bogate baštine. U svečanom programu se pojavio i mladi pesnik i pijanista Dimitrije Nikolić, kojem je upravo uzašao pesnički prvenac u Brankovom kolu", navodi se u saopštenju "Brankovog kola".

Ovogodišnji "Prolećni Brankovi dani 2023" trajaće od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu - to su datumi rođenja (1824. godine u Slavonskom Brodu) Aleksija (Branka) Radičevića, po starom i novom kalendaru.

"Na ovogodišnjoj prolećnoj manifestaciji biće priređen i okrugli sto 'Stvaralaštvo Nenada Grujičića', povodom 50 godina od objavljivanja prve njegove pesme, 45 godina od štampanja Grujičićevog pesničkog prvenca 'Maternji jezik' i 40 godina od dolaska u 'Brankovo kolo' i saradnje sa Karlovačkom gimnazijom. Na okruglom stolu će učestvovati 24 naučnika, kritičara i pesnika, koji će osvetliti, najpre Grujičićevu poeziju, a zatim i prozu, drame, esejistiku i kritiku, polemike, doprinos narodnoj baštini, antologičarski rad, stvaralaštvo za decu i kulturno posleništvo", dodaje se u saopštenju.

Biće priređen i program u čast Svjetskog dana poezije, 21. marta, na kojem će učestvovati mladi pjesnici, autori i laureati nagrade "Stražilovo", čime će biti obilježena 50. godišnjica trajanja ove prestižne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije