Književnost

Lijepa književna riječ slijepih i slabovidih

Lijepa književna riječ slijepih i slabovidih
Foto: Wikimedia Commons | Lijepa književna riječ slijepih i slabovidih

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu večeras je održana manifestacija pod nazivom "Lijepa književna riječ slijepih i slabovidih" s ciljem afirmacije književnog stvaralaštva ovih lica.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je novinarima da Savez ove godine obilježava 30 godina i da je ova manifestacija značajna zbog okupljanja slijepih i slabovidih lica, posebno onih koja se bave kulturnim stvaralaštvom, jer imaju mogućnost da na javnoj sceni pokažu šta znaju.

On smatra da je to dobro i za integraciju slijepih i slabovidih u društvenu zajednicu.

Suzić je najavio da će Savez slijepih 12. oktobra u Banjaluci u Kulturnom centru Banski dvor organizovati svečanu akademiju, odnosno centralnu manifestaciju povodom obilježavanja 30 godina rada.

Govoreći o položaju slijepih i slabovidih, Suzić ističe da ima dosta neriješnih pitanja, posebno kada je riječ o minimumu socijalne sigurnosti, zatim obrazovanja i zapošljavanja ovih lica, a posebno pristupu informacijama, što se, kako kaže, mora poboljšati.

"Želimo da se položaj naših lokalnih organizacija poboljša, jer nemaju adekvatnu podršku na terenu. Očekujemo da će ona u narednom periodu biti bolja", rekao je Suzić.

On je naveo da u elektronskoj bazi Saveza slijepih Republike Srpske trenutno imaju 1.923 člana.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo Jovica Mijatović rekao je novinarima da među slijepim licima ima mnogo onih koji lijepo pišu prozu i poeziju, a ovo književno veče je prilika da se na neki način afirmiše njihov književni rad u široj javnosti.

"Sve ovo radimo s ciljem socijalizacije i društvene integracije slijepih lica", istakao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, osim učesnika iz Istočnog Sarajeva, pjesnici i prozaisti su došli iz Banjaluke, Zvornika, Vlasenice, Beograda, a predstavilo ih se ukupno 11.

Mijatović je napomenuo da su, osim slijepih i slabovidih književnih stvaralaca, učestvovali i stvaraoci koji nemaju ovaj hendikep, među njima i Sara Ašonja, učenica sedmog razreda Osnovne škole "Petar Petrović NJegoš" iz Istočne Ilidže koja se predstavila pričom pod nazivom "Majka" koja je pobijedila na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Kosovske Vitine.

On je dodao da su i drugi književni radovi večerašnjih učesnika nagrađivani na prestižnim književnim konkursima u Republici Srpskoj i zemljama okruženja, čime su potvrdili nesumnjiv kvalitet.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić, koji je zvanično otvorio manifestaciju, istakao je da će ova lokalna zajednica nastaviti da pruža podršku Gradskoj organizaciji slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo.

On je rekao da sam naziv manifestacije "Lijepa književna riječ slijepih i slabovidih" govori o tome da je potrebno sve više lijepih riječi, odnosno da se međusobno iskazuje više podrške i saosjećanja.

Predsjednik Organizacije slijepih iz Zvornika LJubinko Rebić naveo je da je osnovni cilj ovakvih manifestacija socijalizacija i integrisanje slijepih lica u društvenu zajednicu.

Borka Tadić iz Banjaluke rekla je da redovno učestvuje na manifestacijama u Istočnom Sarajevu, a večeras se publici predstavila pričom "Šašava baba na žurci" koja je objavljena u njenoj novoj knjizi pod nazivom "Bez reda, bez smisla".

Tadićeva se predstavila i pjesmom "Živote", kao i sa dvije izvorne krajiške pjesme koje je izvela sa izvornom narodnom grupom Gradske organizacije slijepih i slabovidih iz Banjaluke.

Među učesnicima književne večeri bili su i Rada Todorović iz Vlasenice, Miroslav Mandić iz Banjaluke, Ranko Burić iz Beograda, te Marina Simović, LJiljana Davidović i Dragica Mijović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije