Književnost

Pratite nas na Google news

List Miroslavljevog jevanđelja stiže u Srbiju sa Putinom u oktobru

List Miroslavljevog jevanđelja stiže u Srbiju sa Putinom u oktobru
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | List Miroslavljevog jevanđelja stiže u Srbiju sa Putinom u oktobru
Tanjug

Dugoočekivani 166 list Miroslavljevog jevanđelja, jedini koji nedostaje najstarijem srpskom ćiriličnom rukopisu, a koji koje se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sank Petesburgu, u Srbija će stići sa ruskim predsjednikom Vladimiron Putinom u oktobru, saznaje Tanjug.

Naime, nakon što je Ruska duma ratifikovala sporazum postignut između srpske i ruske vlade o razmjeni lista Miroslavovskog evanđelja za sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, preostalo je da on stupi i na snagu, a posljednji korak do toga je da ministarstva spoljnih poslova razmjene verifikaciju sporazuma.

Poslije toga je potrebno da prođe mjesec dana da bi ova značajna djela za srpsku i rusku kulturu mogla biti razmijenjena, a uobičajano je da se to dogodi tokom posjeta visokim zvaničnika.

Vladimir Putin je u razgovoru sa predsjednikom Aleksandar Vučić potvrdio svoju posjetu Beogradu u oktobru.

I u Narodnom muzeju u Beogradu gde se čuvaju i Miroslavljevo jevađelje i Rerihove slike, čekaju da sporazum stupi na snagu da bi srpskoj javnosti predstavili djela izuzteno vrednovanog ruskog autora, koja do sada nikada nisu izložena.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu je ranije izjavala za "Tanjug" da će u Narodnom muzeju prije nego što slike budu ispraćeno u u Muzej posvećen Rerihu koji se u osniva u Moskvi.

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandđlja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posjete Srbiji ruskog predsjednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar.

Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik agencije Tass otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donijete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom deku.

Međutim, izbijanje Drugog svjetskog rata spriječilo je vraćanje eksponata u Rusiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije