Književnost

Ljilja Petrović-Zečić za "Nezavisne": Kulturne veze Francuske i RS neraskidive

Ljilja Petrović-Zečić za "Nezavisne": Kulturne veze Francuske i RS neraskidive
Foto: N.N. | Ljilja Petrović-Zečić za "Nezavisne": Kulturne veze Francuske i RS neraskidive

BANJALUKA - Ljilja Petrović-Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS), zajedno s Predragom Damjanovićem, direktorom Republičkog pedagoškog zavoda, ovogodišnja je dobitnica ordena reda viteza Akademske palme, koju dodjeljuje Ambasada Francuske u BiH.

Francuska ambasada u BiH svake godine dodjeljuje ordenje reda viteza Akademske palme istaknutim poslenicima iz oblasti kulture i obrazovanja za doprinose jačanju veza dviju zemalja. Ordenje reda Akademske palme lauratima uručio je ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson, a Petrović-Zečićeva je prokomentarisala za "Nezavisne" šta za nju predstavlja ovo priznanje.

"Nagrada, odnosno orden reda viteza Akademske palme predstavlja prestižno priznanje koje se dodjeljuje i francuskim državljanima i onima koji nisu Francuzi za doprinos u razvoju kulture, obrazovanja i nauke. Ovo priznanje za mene predstavlja prije svega neopisivu sreću i ono što svakako želim da kažem je da ono pripada i svim mojim saradnicima i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, jer već godinama traje naše prijateljstvo s Republikom Francuskom i te kulturne veze su neraskidive", kaže Petrović-Zečićeva. Ističe da se s francuskom književnošću i kulturom susrela prije više decenija i od tada se zapravo od istih nije ni razdvajala.

"Kada je riječ o meni lično, francusku književnost i kulturu sam zavoljela prije nešto više od 35 godina i taj susret s 'Malim princom' je otvorio jedna nova vrata, jedan novi svijet za mene. Od tada pa do današnjeg dana sam ostala vjerna francuskoj književnosti i francuskoj kulturi, a evo ova nagrada me ponukala da počnem da učim i francuski jezik", kaže direktorica NUB RS. Ističe da ova ustanova, putem kancelarije Francuskog instituta, godinama unazad predstavlja i promoviše kulturu Republike Srpske u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije