Književnost

Lokalni književni stvaraoci na susretu u Srebrenici

Lokalni književni stvaraoci na susretu u Srebrenici
Foto: Srna | Lokalni književni stvaraoci na susretu u Srebrenici

SREBRENICA - U srebreničkoj Narodnoj biblioteci danas je održan program pod nazivom "Stvaraoci zavičaja Luke Milovanova Georgijevića", u kojem su svoj književni opus predstavili Cvetko Stojkanović i Dejan Kolović iz ove opštine.

Program je održan u okviru 5. Prosvjetno-kulturnog zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", čiji je organizator Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Srebrenica.

Govoreći o svojim knjigama Stojkanović je rekao da one prikazuju kontinuitet življenja u dolini Drine u njenom srednjem toku od Rimskog doba do danas.

Njegove knjige govore o ratovima, stradanjima, kulturi, običajima, te o nekim događajima i istorijskim činjenicama koje su decenijama skrivane, zanemarivane i zabranjivano je njihovo publikovanje.

Stojkanović je prikupio podatke i u jednoj od svojih knjiga poimenično dokumentovao da je više od 600 Srba iz Osata i Ludmera, što su područja današnje bratunačke i srebreničke opštine, učestvovalo kao dobrovoljci na proboju Solunskog fronta.

Urednik nekih Stojkanovićevih knjiga, Obrad Dodić iz Bajine Bašte, rekao je da je svojim istraživačkim radom Stojkanović dao veliki doprinos očuvanju mnogih već zaboravljenih legendi, događaja, stradanja, kao i sjećanja na neke značajne i znamenite ljude i događaje iz ovog kraja.

"On je u svojih šest knjiga dao značajan doprinos kulturi i duhovnosti srednjeg Podrinja", istakao je Dodić.

Stojkanović je predstavio svoje knjige "Duhovni život u srednjem Podrinju", "Prvi svjetski rat i osaćanski Solunci", "Skupo plaćena pobeda", "Ustanak Srba u istočnoj Bosni", "Sto godina crkve u Crvici" i priče "Dok se Drina ne izbistri".

Prisutnima se recitovanjem svoje poezije predstavio i srebrenički pjesnik Dejan Kolović, koji je nedavno osvojio prvu nagradu na "Drinskim književnim susretima" u Zvorniku, što će mu omogućiti štampanje njegove prve knjige priča.

Predsjednik srebreničke "Prosvjete" Marko Milovanović rekao je da su lokalni pisci u malim sredinama, u prošlosti najčešće bili skrajnuti iz raznih razloga i samo rijetki su uspijevali da se afirmišu.

"Ova manifestacija želi da to promijeni i da posveti pažnju i omogući predstavljanje lokalnim stvaraocima i upoznavanje sa njihovim djelima", istakao je Milovanović i dodao da se taj odnos promijenio zahvaljujući društvenim mrežama.

Zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" počeo je 3. novembra dodjelom "Prosvjetinih" nagrada pobjednicima konkursa za poeziju prozu i novinarski tekst.

U okviru ovog zbora održana je tribina o temi "Uticaj `Prosvjete` kroz vrijeme i perspektive za budućnost".

U nastavku programa predviđeno je da 23. novembra bude održana tribina o temi "Tragom srebreničkog novinarstva" i tom prilikom biće uručena literarna nagrada "Živan Jovanović"srebreničkom osnovcu Matiji Blagojeviću i "Prosvjetina" studentska stipendija Nini Božić.

Manifestacija će biti završena 1. decembra promocijom 15. broja časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac", jedini ove vrste u regiji Birač, koji izdaje srebrenička "Prosvjeta" od 2018. godine.

Istog dana biće održana i promocija knjige doktora Aleksandra Petrovića "Metamorfoza dnevničkog romana".

Ovim zborom se nizom kulturnih i naučnih događaja odaje omaž liku i djelu Luke Georgijevića (1784-1828), akcentologu, filologu, dječijem pjesniku i književniku, rođenom u Osatu kod Srebrenice.

Georgijević je tokom kratkog života, kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je jedan zaboravljeni Srebreničanin, književnik, nagrađivani pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/, koji stvarajući u kočićevsko-ćorovićevskom duhu spada u znamenite književnike u BiH između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavilii istaknuti srebrenički profesori, publicisti i kulturni radnici Živan Jovanović(1921-1991) i Boško Milovanović (1951-1996), koji su svoje živote posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja.

Po Georgijeviću, Šubiću i Milovanoviću i Jovanoviću utvrđene su i nagrade, koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije.

Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost, koje njeguje SPKD "Prosvjeta" iz ovog mjesta ne dozvoljavajući da budu zaboravljeni ovdašnji kulturni stvaraoci i pregaoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije