Književnost

Maksimović: Znači mi nagrada od grada koji promovišem kroz svoju književnost

Maksimović: Znači mi nagrada od grada koji promovišem kroz svoju književnost
Foto: N.N. | Maksimović: Znači mi nagrada od grada koji promovišem kroz svoju književnost

BANJALUKA - Đorđe Maksimović, književnik iz Banjaluke, jedan je od ovogodišnjih laureata nagrade grada Banjaluka mladima, koja se dodjeljuje iz oblasti kulture. Maksimović je nagrađen za zbirku krimi i horor priča "Stvorenja mračnog sata", čije se prvo izdanje pojavilo 2019, a drugo početkom ove godine.

"'Stvorenja mračnog sata' su zbirka krimi i horor priča koje sam napisao od 2014. do 2019. godine. Krimi priče su uglavnom geografski smještene u Banjaluku, a horor priče su protkane motivima slovenske mitologije koju sam često koristio u svojim djelima. Prije dvije godine sam objavio knjigu za izdavača 'AS oglas', a drugo izdanje knjige sam objavio ove godine u januaru", kaže Maksimović za "Nezavisne" povodom nagrade.

On dodaje da ga je za nagradu grada za mlade iz oblasti kulture predložio "Glas republike", društveni klub studenata prava (ali i drugih humanističkih nauka), čiji je član od osnivanja.

"Nagrada predstavlja prvo službeno priznanje mog rada (osim nagrade mog izdavača za najbolje novo djelo 2019). Izuzetno mi je drago što je nagrada upravo na nivou grada jer to za mene predstavlja veliko priznanje s obzirom na to da svojom književnošću Banjaluku promovišem koliko god mogu i ističem koliko je važno da se domaćim piscima da prilika", ističe Maksimović.

Inače, Đorđe Maksimović rođen je 1993. godine. Po struci je pravnik, a književnošću, kako kaže, namjerava da se bavi i u budućnosti. Ova nagrada, ističe, biće veliki vjetar u leđa za njegov rad.

"Vjerujem da će ovakva nagrada piscu koji još nije etabliran na književnoj sceni biti podsticaj i drugim mladim autorima da se oprobaju u književnim vodama, odnosno da objave svoje rukopise. S ličnog aspekta nagrada me motiviše da nastavim sa književnim radom, budući da polako pripremam rukopis za drugu knjigu", istakao je Maksimović.

O njegovom književnom prvencu pisali su Ljubomir Zuber, dekan Fakulteta za političke nauke Nezavisnog univerziteta u Banjaluci, i Radoslav Čugalj, likovni umjetnik i književnik.

"Jednu od najboljih strana zbirke predstavlja činjenica da se Đorđe Maksimović posvetio krimi i triler žanru, obrađujući ga u stilu domaće kulture - dajući likovima imena, poslove i pozicije svojstvene lokalnom podneblju, čime ne samo da je izbjegao dramski kliše, već je počeo postavljati solidne temelje za buduću karijeru krimi pisca, jednog od prvih na našim prostorima. Pored toga, izuzetno je značajno da je kroz pisanje misterija i horora koristio motive iz slovenske mitologije", naveo je Zuber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije