Književnost

Manifestacija "Vezeni most": Duh stare Banjaluke, mira i književnosti

Manifestacija "Vezeni most": Duh stare Banjaluke, mira i književnosti
Foto: N.N. | Manifestacija "Vezeni most": Duh stare Banjaluke, mira i književnosti

BANJALUKA - Manifestacija 19. Susreti Banjalučana "Vezeni most - 2022" biće svečano otvorena sutra sa početkom u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor, najavljeno je iz Međunarodnog centra za izgradnju povjerenja "Vezeni most" Banjaluka.

Inače, programske aktivnosti "Vezenog mosta" počele su još 17. jula i trajaće do 1. avgusta, a manifestacija obuhvata različite aktivnosti kulturno-zabavnog i sportsko-rekreativnog sadržaja, koje omogućavaju okupljanje i druženje dijaspore i građana Banjaluke. Ova manifestacija nalazi se u kalendaru kulturnih manifestacija grada Banjaluka za ovu godinu, a više o istoj za "Nezavisne" govorio je Slobodan Marić, potpredsjednik Međunarodnog centra za izgradnju povjerenja "Vezeni most" Banjaluka.

"Program počinje već u 11 časova bacanjem cvijeća sa visećeg mosta u Šeheru, u okviru događaja 'Ne ponovilo se' u spomen civilnim žrtvama rata. Uveče u 19 časova je izložba slika i onda iza toga u 20 časova svečano otvaranje, a zapravo manifestacija je već počela jer smo mi u nedjelju imali događaj 'Dašak stare Banjaluke', kada smo u staroj bosanskoj kući u Šeheru evocirali običaje i uspomene na stara vremena", kaže Marić, ističući da svečano otvaranje manifestacije osim pozdravnih govora organizatora podrazumijeva koncert Muhameda Brace Skopljaka sa saradnicima. Prije toga, nastavlja Marić, biće intonirana himna Evrope "Oda radosti" i na taj način će manifestacija biti proglašena otvorenom.

Uvertira otvaranju manifestacije je izložba slika Radomira Kecmana, koja će biti postavljena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Tradicionalno, na "Vezenom mostu" biće dodijeljena nagrada sa imenom Nasihe Kapidžić Hadžić, a uručenje je zakazano za subotu u 20 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

"Što se tiče književnog dijela manifestacije, ime samog događaja nosi po poznatom djelu banjalučke pjesnikinje za djecu Nasihe Kapidžić Hadžić, pa se i dodjeljuje nagrada sa njenim imenom, te se na taj način stimuliše književnost usmjerena prema djeci. Ovogodišnja dobitnica nagrade je jedna starija dama, gospođa koja živi u Sloveniji, njeno ime je Valerija Skrinjar Tvrz. Ona ima 94 godine, ali je u punoj stvaralačkoj formi, ona je jedan stvaralac koji radi bez obzira na zdravstvene i probleme koji dolaze sa godinama. Ovom prilikom upoznaćemo prisutne sa njenim stvaralaštvom", rekao je Marić, dodajući da će publika biti u prilici da se upozna i sa izdanjima velikog broja bh. pisaca kroz pregled listova "Banjalučki žubori" i "Šeher Banjaluka".

Što se tiče zbornika u kojem bi bila obuhvaćena djela svih dobitnika nagrade "Nasihe Kapidžić Hadžić", po riječima Slobodana Marića, tako nešto bi moglo da bude štampano sljedeće godine.

"Mi imamo stalne saradnike, gospodina Simu Ešića, koji ima izdavačku kuću 'Bosanska riječ' i gospodina Ismeta Bekrića, banjalučkog pjesnika. Oni rade određene preglede i retrospektive, a najveća prilika za tako nešto biće naredne godine, kada bude održano jubilarno dvadeseto izdanje manifestacije. Namjeravamo u okviru toga da objavimo opširniji pregled naših aktivnosti u proteklih dvadeset godina manifestacije. Tad ćemo se podsjetiti na sve dobitnike nagrade i na najznačajnija književna djela koja su promovisana na 'Vezenom mostu'", zaključuje Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije