Književnost

Marko Bačanović laureat festivala "Pero Živodraga Živkovića"

Marko Bačanović laureat festivala "Pero Živodraga Živkovića"
Foto: Ustupljena fotografija | Marko Bačanović laureat festivala "Pero Živodraga Živkovića"

ZENICA - Deveto izdanje Međunarodnog književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića" održano je u klubu "Plava paleta" u danima iza nas, a laureat ovogodišnjih susreta je Marko Bačanović, pjesnik porijeklom iz Sarajeva i sa trenutnom adresom u Varšavi.

Organizator festivala, književnik Emir Sokolović podsjetio je da na ovom festivalu  posvećenom liku i djelu Živorada Živkovića, pjesnika rođenog u Ramaći kod Kragujevca, koji je većinu životnog vijeka proveo u Zenici, nastupaju pjesnici po prijavi te da je ove godine bilo stotinak prijava, od kojih je najviše stiglo iz Italije.

Festival je tradicionalno otvoren kazivanjem Živkovićeve pjesme "Ofelija iz Ramaćke crkve" u kazivanju Almira Hadžajlića, a na otvaranju je govorio Marko Rakić, ataše za kulturu Ambasade Srbije u BiH.

Rakić kaže kako je Ambasada prisutna uz festival od gotovo samih početaka; njegovog drugog izdanja, te da je svjedok u njegovom narastanju i onome što je već sada postao.

"Referentna međunarodna kulturološka činjenica u regionu" su riječi kojima je Rakić opisao "Pero Živodraga Živkovića".

Program prve festivalske večeri je bio podijeljen u pet ciklusa poezije, u sklopu kojih su se poslanim radovima predstavili autori Ajdin Alibabić, Damir Maras, Emilija Cerović, Ensar Bukarić, Ilija Balta, Ivanka Mijić, Jagoda Nikačević, Jasmin Salčinović i Muamera Planjac. Tokom večeri Sokolović je pomenuo da je ovogodišnji festival privukao najveću pažnju kod italijanskih autora.

Autori koji su prijavljeni ove godine iz Italije su Domenico Pisana, Barbara Rabita, Giovanna Lattanzio, Gabriella Cinti, Miodrag Golubović, Alexandra Mitakidis, Elisabetta Petrolati, Alfredo Alessio Conti, Enzo Santese, Giuseppina Giudice, Lolita Rinforzi, Marisa Tumicelli, Francesco Saverio Bascio, Roberto Casati, Patricia Luongo, Giuseppe Modica, Onofrio Arpino, Nataša Butinar, Alfonsina Caterino, Daniele Ricci, Fernando Gerometta, Luigina Lorenzini, Maria Teresa Liuzzo, Marica Pinardi, Rosario La Greca, Sante Serra, Serena Rossi, Stefano Gentili i Virginio Gracci. Ciklusi su bili odvojeni izvođenjem muzičkih kompozicija Valentine Gajić Tirmenstein, a program zatvoren uz izvođenje popularne muzike kantautora Hisama Jusufovića.

Drugi dan festivala je započeo radom na okruglom stolu, koji je održan u čitaonici Gradske biblioteke Kakanj. Koncept rada nije u formi polemike, već iznošenja promišljanja od strane učesnika na esej koji selektovani autori dobiju prije početka festivala kako bi o istom mogli promisliti i iskazati svoje mišljenje. Ove godine tema okruglog stola bila je "Populizam - ili sunovrat u antikreaciju".

"Svjedoci smo danas i ovdje da je načinjen radikalan zaokret u izdavačkoj politici te da dominionom postaju ukoričenja koja jesu sve osim nosilaca literarne vrijednosti nekog djela. Kapital je definitivno podredio i izdavače i autore s obzirom na to da je postao jedini legitiman parametar spram kojeg ravnamo vrijednosni sistem. S obzirom na interesovanje prosječnog čitaoca, ne čudi da, kao krunu literarne vrijednosti, nose pisci autobiografija, memoara i drugih ukoričenja sa senzacionalističkim i političkim potkama. Mnogim čitaocima je lakše prepričavati segmente iz autorova života, bez skrupula, izvlačeći životne maksime pretačući sopstveni život u iščitane redove, nego uživati u artističkom žonglerizmu istinskih vrijednosti", dio je teksta o kojem je na okruglom stolu razgovarano tri puna sata.

Drugo festivalsko veče u "Plavoj paleti" otvorio je ambasador Italije u BiH Marko di Ruza. Tada su, između ostalih, nastupili finalisti festivala Nataša Butinar, Renata Pavković i laureat ovogodišnjeg izdanja, pjesnik Marko Bačanović, kojem je Sokolović uručio nagradu.

Putem video-linka iz Pjaćence su se u ime Malog muzeja poezije obratili Masimo Silvoti i Sabina de Kanio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije