Književnost

Martin opet budi Ledenog zmaja

Martin opet budi Ledenog zmaja
Martin opet budi Ledenog zmaja

Nakon više od 30 godina, kada je prvi put puštena u prodaju, slavni pisac Džordž R.R. Martin, autor knjiga po kojima se snima ultrapopularni serijal "Igra prijestola", objaviće ponovo svoju knjigu za djecu pod nazivom "Ledeni zmaj".

Novo izdanje će biti obogaćeno i nizom potpuno novih i za tu priliku načinjenih slika španskog umjetnika Luisa Rojoa, koji je poznat po svojim radovima u kojima dominira fantazija. Inicijalne skice ovog umjetnika, a koje su otkrivne javnosti, pružaju samo mali uvid u brojne slike koje će se pojaviti u knjizi, a pokazuju eterične, zimske scene u maniru atmosfere Martinovog, sada već nadaleko čuvenog djela "Pjesma leda i vatre".

Najveći obožavaoci takozvane Vesteros sage vjerovatno će se podsjetiti da Džon Snježni, jedan od najomiljenijih likova iz "Igre prijestola", u seriji spominje da je "Ledeni zmaj" priča o hrabrosti i požrtvovanosti, koju je stara Nen pričala Starkovoj djeci pred spavanje.

Knjiga "Ledeni zmaj" je prvi put objavljena kao dio antologije "Zmajevi svjetlosti" još 1980. godine, ponovo je prerađivana 2007. godine, ali tada sa crtežima za koje je bila zadužena Ivon Žilbert.

Potpuno suprotno od seksa i nasilja, koji su okosnica djela "Pjesme leda i vatre" i serije "Igra prijestola" televizijske kuće HBO, "Ledeni zmaj" prati priču djevojke Adare, koja je rođena u "srcu" zime.

Upravo Adara je jedina osoba iz svog sela koja je u stanju da se poveže s misterioznim i legendarnim Ledenim zmajem, koji dolazi u posjetu samo kada je vrijeme izuzetno hladno.

Sa druge strane, fanovi fantastičnog serijala "Pjesma leda i vatre", koji je više namijenjen odrasloj publici, trenutno nestrpljivo iščekuju da Martin, koji je izuzetno spor kada je u pitanju pisanje, završi šestu knjigu serijala pod nazivom "Vjetrovi zime".

Prošlog mjeseca šezdesetogodišnjak je žestoko uzvratio na "zabrinutost" publike, koju mu je novinar prenio tokom intervjua, a radi se o tome da bi Martin mogao umrijeti prije završetka Vesteros sage, na šta je slavni autor rekao da je riječ o izuzetno uvredljivom pitanju.

"Iskreno, smatram da je pitanje, kada ljudi počnu nagađati o mojoj smrti i mom zdravlju, prilično uvredljivo", kazao je rezignirano Martin.

Takođe, nije ostalo na tome, pa je pisac odlučio da se i verbalno i "vizuelno" obračuna s onima koji šire takve glasine.

"Dakle, j***e se takvi ljudi", dodao je Martin, pritom pokazujući prema kameri srednji prst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije