Književnost

Matiji Bećkoviću velika povelja Brankovog kola

Matiji Bećkoviću velika povelja Brankovog kola
Foto: N.N. | Matiji Bećkoviću velika povelja Brankovog kola

​Istaknuti srpski pjesnik Matija Bećković ovogodišnji je dobitnik Velike povelje Brankovoga kola za uzvišenu i neprekinutu saradnju s tom kulturnom institucijom tokom proteklih decenija.

Visoko priznanje za životno djelo Bećkoviću će biti uručeno na pjesničkoj manifestaciji "Proljećni Brankovi dani 2020", koja će biti održana od 15. do 28. marta.

Ceremonija svečanog uručenja Povelje biće upriličena u svečanoj sali Gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Ovo je danas navedeno u saopštenju "Brankovog kola", koga je potpisao njegov predsjednik Nenad Grujičić.

U obrazloženju žirija piše da je Bećković u proteklim desenijama nastupao i učestvovao u raznovrsnim programima i sadržajima "Brankovoga kola".

"Time je dao misiji Kola osobenu dimenziju u očuvanju kulta živorodne poezije i njene lekovite snage u svim vremenima", ističe se u obrazloženju.

Podsjeća se da je prije trideset godina, 7. septembra 1990. godine, u Karlovačkoj gimnaziji, najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, Bećković svečano otvorio 19. Brankovo kolo besjedom o Branku Radičeviću, velikom srpskom pjesniku kome je posvećena ova manifestacija.

"Tom prilikom Bećković je dobio visoko priznanje Statuetu Brankovoga kola, rad vajara Jovana Soldatovića, a 2008. godine ovaj ugledni pesnik poneo je i prestižnu nagradu Brankovoga kola `Pečat varoši sremskokarlovačke`", navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni žirija, autentični pjesnički glas Bećkovića, jedinstven je po stilsko-jezičkom izrazu, u punom smislu riječi originalne pjesničke kulture, misaonosti i lirizma.

"Taj Bećkovićev glas, sav u korenu i žilama maternjega zvuka i nesvakidašnjeg leksičkoga materijala, davao je i na Brankovom kolu visoku kotu umetničke vrednosti i one razlike koju poezija, kao duboko lična duhovna tvorevina, po svojim ontološkim mahovima zahteva i podrazumeva", pojašnjava se u saopštenju.

Među dosadašnjim laureatima iz raznih oblasti, Matija Bećković prvi je pjesnik dobitnik Velike povelje Brankovoga kola.

Dosadašnji laureati su - ljekar, neuropsihijatar i književnik Vladeta Jerotić, operska pjevačica Vera Kovač Vitkai, dramski umjetnik Mihailo Miša Janketić, pjevačica i kantautor LJiljana Petrović, dramska umjetnica Vesna Čipčić, pravnik i kulturni poslenik Bogdan Vinokić, recitator i glumac Vico Dardić, režiser Milan Pletel i helenista i naučnik Ksenija Maricki Gađanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije