SP Qatar 2022.

Književnost

"Medalja SANU" piscu Ljubomiru Simoviću

"Medalja SANU" piscu Ljubomiru Simoviću
Foto: Screenshot/Youtube | "Medalja SANU" piscu Ljubomiru Simoviću
Srna

Nagrada Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) "Medalja SANU" za ovu godinu u oblasti umjetnosti biće uručena piscu LJubomiru Simoviću, saopšteno je danas iz SANU.

U obrazloženju odluke ističe se da je akademik Simović antologijski pjesnik srpskog jezika i dobitnik najvećih nacionalnih priznanja za književni rad, kao i antologijski dramski pisac čije su drame sa velikim uspjehom prikazivane i nagrađivane u pozorištima u Srbiji i u drugim zemljama.

Navodi se da je Simović istaknuti pisac književnih eseja i dokumentarne proze, kao i istaknuti tumač likovne umjetnosti i autor velikog broja eseja o slikarstvu i vajarstvu.

Komisija za dodjelu nagrade navela je u obrazloženju da Simović u svojim intervjuima i ostalim javnim pojavljivanjima iznosi jasne ocjene društvene stvarnosti i intelektualac je od ugleda i uticaja u Srbiji, te jedan od najaktivnijih članova SANU još od 1988. godine.

U obrazloženju je istaknuto i to da ovogodišnji laureat, i kao pjesnik i kao dramski pisac, uspostavlja stvaralačku vezu sa Jovanom Sterijom Popovićem, osnivačem Srpske akademije u djelovanju Društva srpske slovesnosti.

Svečana dodjela nagrade "Medalja SANU" biće upriličena na skupu povodom obilježavanja Dana Akademije 18. novembra. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije