Književnost

Međunarodni književni susreti u Banjaluci okupiće oko 40 učesnika

Međunarodni književni susreti u Banjaluci okupiće oko 40 učesnika
Foto: N.N. | Međunarodni književni susreti u Banjaluci okupiće oko 40 učesnika
Srna

BANJALUKA - U Banjaluci će u četvrtak, 13. septembra, biti otvoreni Treći međunarodni književni susreti "Banjaluka 2018", koji će okupiti oko 40 književnika iz svijeta.

"Ovo je značajna prilika da se predstavimo kao ozbiljna književna elita svjetskoj sceni, s obzirom na to da će nam u goste doći značajni pisci iz cijelog svijeta", rekao je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević novinarima.

On je naveo da će na otvaranju Književnih susreta učestvovati Ana Martinčik iz Bjelorusije, Ana Čahorovska iz Poljske, Anđelko Anušić iz Srbije, Antoan Simon iz Francuske, Dimitris Kosmopoulos iz Grčke, te drugi pisci iz Bugarske, Makedonije, Obale Slonovače, Slovenije, Slovačke i drugih zemalja.

Bjelošević je napomenuo da će u saradnji sa "Glasom Srpske" u okviru Sajma knjige, koji će večeras biti otvoren u Banjaluci, biti organizovane promocije knjiga autora učesnika ovih susreta.

"U okviru manifestacije Udruženje književnika Srpske će uručiti povelju Elki NJagolovoj iz Bugarske za izuzetan doprinos promociji Udruženja i stvaralaštva naših pisaca", rekao je Bjelošević.

On je naveo da će Književni susreti biti zatvoreni u nedjelju, 16. septembra, u restoranu "Stara ada", gdje će pjesnici govoriti stihove o vodi, a zatim, simbolično, te stihove napisane na papiru i zatvorene u boce pustiti niz Vrbas.

"To će biti naša poruka mira, kojom se lijepom riječju želimo boriti protiv ružnih riječi i uvreda", rekao je Bjelošević.

Predsjednik žirija za dodjelu međunarodne nagrade Književnih susreta Ranko Pavlović rekao je da je žiri ovu nagradu dodijelio piscu DŽonu Tejloru iz Amerike čije su pjesme i priče objavljene na engleskom i francuskom jeziku i prevođene na italijanski, holandski, njemački, grči, poljski, ukrajinski, kineski i na slovenske jezike.

"Tejlor njeguje kratku formu u kojoj iskazuje duboke osjećaje, te čitaoce nagrađuje svojevrsnim lirskim slikama u čijoj dubini se kriju dobro prikrivene refleksije", rekao je Pavlović.

Susreti će biti otvoreni u 20.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a trajaće do nedjelje, 16. septembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije