Književnost

Milekić: Roman "Deca rata" je morao da bude napisan

Milekić: Roman "Deca rata" je morao da bude napisan
Foto: Youtube / Printscreen | Milekić: Roman "Deca rata" je morao da bude napisan

BEOGRAD - Pisac Zoran Milekić u novom romanu "Deca rata", koji će biti objavljen 13. septembra, donosi istinite priče o troje djece odvedene u ustaške logore Stara Gradiška i Jastrebarsko, saopštila je danas izdavačka kuča Laguna.

Milekić je rekao da je roman "istinita priča o troje dece, Miki, Jeleni i Dragoju", od bježanja pred ustašama iz njihovih kozaračkih i slavonskih sela, preko zbjegova i "muka i užasa po logorima, do izvlačenja i preživljavanja u najtežim okolnostima".

"Važno mi je bilo da naglasim pobedu života nad smrću, pobedu dobra nad zlim“, naglasio je Milekić.

Milekić je upoznao obje devojčice koje se pominju u "Deci rata", sa njima je putovao u Jasenovac i usput su mu govorile o svojim sudbinama, a poslije su se viđali u Beogradu i nastavljali razgovore, saopštila je Laguna.

"Jelena se mogla setiti mnogih važnih događaja iz rata, jer je u to vreme već imala osam godina. Mika je bila premala, imala je jedva godinu ili dve, ali mi je prepričala ono što su joj ispričali njen brat i drugi rođaci", rekao je Milekić.

Prema njegovim riječima, Miku su konačno pronašli i upoznali 35 godina nakon završetka rata, jer ju je usvojila jedna zagrebačka porodica", dok Dragoja nikada nije upoznao, pošto je umro 2005. godine, ali je "iza sebe ostavio više zapisa svojih sećanja na mučne logoraške dane".

Milekić je priznao da mu nije bilo lako pisati roman, između ostalog, "jer ma koliko se trudili da budete objektivni, da se ne izgubite previše u naletima onog emotivnog, teško je odupreti se onom ljudskom, roditeljskom u sebi". 

"No to je samo jedna od muka pisanja ovakvih romana. I morate se nositi s tim. Ali ovakvi romani, bez obzira na sve, jednostavno moraju biti napisani“, istakao je pisac, navodi "Tanjug".

Istoričar Milekić je bio saradnik na nesnimljenom filmu o Jasenovcu u režiji glumca Tihomira Stanića, koji je potom napisao roman "Austrijanka" o naporima Dijane Budisavljević da spasi kozaračku djecu iz logora Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije