Književnost

Milorad Dokić dobitnik "Miholjdanske povelje"

Milorad Dokić dobitnik "Miholjdanske povelje"
Foto: Srna | Milorad Dokić dobitnik "Miholjdanske povelje"

ČELINAC - Istaknuti društveni radnik, privrednik i pisac Milorad Dokić ovogodišnji je dobitnik "Miholjdanske povelje", koju Narodna biblioteka "Ivo Andrić" iz Čelinca već 23 godine dodjeljuje istaknutim čelinačkim kulturnim stvaraocima za doprinos razvoju kulture i afirmaciji čelinačkog kraja.

Milorad Dokić napisao je i objavio četiri knjige, izuzetno su vrijedne i sa stručnog i sa zavičajnog aspekta i zato su dio čelinačke kulturne baštine.

"Zahvalan sam žiriju za ovo priznanje, koje meni znači mnogo, a od mojih djela najviše koristi će imati buduće generacije, jer su u njima obrađene brojne oblasti, kao što su privreda Čelinca, običaji stanovništva, istorija i sadašnjost Jošavke, životna sredina i drugo", rekao je Dokić Srni.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je sve knjige Dokić objavio nakon odlaska u penziju, a građu za njih prikupljao je od rane mladosti, pa kroz čitav svoj radni vijek koji je bio i sadržajan i dinamičan.

Direktor Narodne biblioteke "Ivo Andrić" Jelena Ivanković istakla je povodom 46 godina postojanja i rada ove ustanove da u podizanju duhovnog i kulturnog nivoa društva biblioteke treba da stoje na prvoj liniji.

"Knjige mogu živjeti samo tamo gdje postoji čitalačka kultura, kultura posjete biblioteci i entuzijazam za knjigu. Vrata naše biblioteke otvorena su svim građanima. Čitati znači boraviti u carstvu svjetlosti i blagotvornog stalnog nadahnuća", naglasila je Ivankovićeva.

Po njenim riječima biblioteka trenutno raspolaža sa oko 30 hiljada knjiga, u pripremi je i internet stranica na kojoj će posjetioci moći da pretražuju fond, ali i da čitaju zanimljive tekstove i preporuke za čitanje.

Rad biblioteke pohvalio je i načelnik Čelinca Vlado Gligorić i tom prilikom predstavio najnoviju publikaciju ove ustanove "Upoznaj bolje Čelinac", koja je, kako je rekao, svojevrsni vodič kroz vrijeme, prostor i događaje, ali i koristan informator.

Na sinoćnjoj svečanosti povodom Dana biblioteke priznanje je dodijeljeno i Miri Ćosić, koja je ponijela epitet najvrednijeg čitaoca.

U zabavnom dijelu programa posjetioce je zabavljao Tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva "Jošavka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije