Književnost

Milošević: Cilj da istrajemo i postanemo "redak zver"

Milošević: Cilj da istrajemo i postanemo "redak zver"
Foto: N.N. | Milošević: Cilj da istrajemo i postanemo "redak zver"

BANJALUKA - Težak je urednički posao, zamjerate se kvaziumjetnicima neobjavljivanjem njihovih "bestselera", čitaocima zato što su oni to drugačije zamišljali, a sponzorima zbog konstantnog moljakanja za plaćanje troškova. Konačan proizvod zadovoljava uglavnom vas, jer se naš narod odvikao od čitanja svega što nije boldovano.

Ovako se, pomalo tugaljivo i skoro u tonu lamenta, Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik "Srpa", obratio prisutnima u Jevrejskom kulturnom centru u utorak uveče, na promociji četvrtog broja ovog časopisa.

Ipak, pored mnoštva ljubitelja pisane riječi prostora za lament nije bilo.

"Evo, zaokružila se druga godina 'Srpovog' putešestvija i imali smo prilično uspjeha u ovim 'šugavim vremenima'. Za jedan neprecizan časopis, čitaj: poluakademski, dosta pohvalnih kritika dolazi nam od strane akademskih građana, a starijim autorima, što Jugoslaviju pamte, lice se ozari jer ih podsjetimo na njihove početke", pohvalio se Milošević ističući da je promocija u Jevrejskom kulturnom centru još jednom dokazala da ima ko, ima gdje i ima kome da se ponudi ovakva vrsta periodike.

"Zahvalni što širimo krug ljudi s kojima sarađujemo, nastavljamo dalje sa predstavljanjem radova entuzijastičnih, zanesenih i 'nedovršenih'", kaže Milošević.

Pored novog broja časopisa za književnost i umjetnost, Milošević je predstavio i svoje prve dvije knjige prevoda, koje su skoro objavljene u izdanju banjalučke "Besjede" u okviru edicije "Atribut".

Riječ je o dva klasika engleske književnosti devetnaestog vijeka, o djelima "Vukovi i jagnje" Viljema Mejkpisa Tekerija i "Prokleti soj" Elizabet Gaskel.

"Saradnja sa Besjedom i gospodinom Nenadom Novakovićem iznjedrila je biblioteku 'Atribut', specifičnu ediciju, nadam se dugovjeku, čija su ovo dva prva naslova, a koja nudi pribježište čitaocu normalnih shvatanja od poplave bulevarske štampe poznate po svojoj spoljašnjoj i unutrašnjoj jeftinoći. Cilj nam je da istrajemo i postanemo 'redak zver' u ovom našem ludom svijetu kakav nismo sanjali ni u noćnim morama. Sve ovo što radimo, kako 'Srp' tako i biblioteku 'Atribut', nije ništa novo ni originalno, već nestalo sa tržišta", zaključuje Milošević.

Pored njega, na promociji su učestvovali i saradnici časopisa Milan Vulić, Ena Mitrovska i Renato Rakić. Kao likovni urednik časopisa, Rakić je posebno istakao značaj ovakvih glasova za promociju mladih slikara, s obzirom na to da je, po njegovom mišljenju, likovna scena danas i ovdje u goroj situaciji nego književna.

U svojstvu pjesnika na promociji su, takođe, učešće uzeli Vladana Perlić i potpisnik ovih redova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije