Književnost

Mirjana Bulatović prva "Princeza Dječijeg carstva"

Mirjana Bulatović prva "Princeza Dječijeg carstva"
Foto: Ustupljena fotografija | Mirjana Bulatović prva "Princeza Dječijeg carstva"

BANJALUKA - Pjesnikinja Mirjana Bulatović proglašena je prvom "Princezom Dječijeg carstva", a ova titula, odnosno nagrada biće joj uručena na istoimenom festivalu poezije za djecu u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor 18. aprila u 19.30, u posebnom programu, performansu, koji će biti upriličen njoj u čast.

Glavni, takmičarski program festivala "Dječije carstvo", kako su saopštili organizatori manifestacije "Kult art", biće održan 19. aprila, tradicionalno u Gradskom pozorištu "Jazavac" u 12 časova.

"Dosadašnji Pričnevi Dječijeg carstva (nagrada za životno djelo i doprinos dječijem odrastanju) bili su Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović, Mošo Odalović, Pop Dušan Đurđev, Ismet Bekrić, Peđa Trajković, Peđa Bjelošević, Dejan Đonović, Jovo Čulić, Pero Zubac, Branko Stevanović i Uroš Petrović. Nagrada, plaketa, statua i novčani iznos biće joj dodeljeni 18. aprila", saopšteno je iz "Dječijeg carstva".

Organizatori ovog festivala podsjećaju kako su o poeziji Mirjane Bulatović pisala neka od velikih imena srpske književnosti za djecu.

"Mirjana Bulatović nalazi se na glavnom putu, koji vodi od Zmaja, preko naših nadrealista, pa Dušana Radovića, Desanke Maksimović, Dragana Lukića – sve do savremenih srpskih pesnika, koji srpsko stvaralaštvo za decu drže na visokom, evropskom i svetskom nivou", riječi su Ljubivoja Ršumovića.

Takođe, Jovan Ljuštanović (1954-2019), pokojni srpski proučavalac i stvaralac književnosti za djecu, prilikom dodjele nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu Mirjani Bulatović, 2009. godine, ostavio je značajno svjedočanstvo o njenom opusu za najmlađe.

"Mirjana Bulatović u srpskoj poeziji za decu nema prethodnika. Niko pre nje nije tako pisao. Reč je o potpuno samosvojnom pesničkom temperamentu. Ona je u samom vrhu srpske književnosti za decu", rekao je pomenutom prilikom prof. dr Jovan Ljuštanović.

Mirjana Bulatović (1958. godina) završila je književnost na Filozofskom fakultetu  u Novom Sadu. Radila je najprije u Podgorici, kao  novinar i lektor, potom u Novom Sadu, a od 1989. živi u Beogradu, uglavnom kao slobodni umjetnik. Bila je urednik Tribine Francuska 7 i sekretar Udruženja književnika Srbije. Objavila je tridesetak knjiga poezije i proze za odrasle i za djecu, kao i četiri knjige prevoda ruske poezije.

Zastupljena je u više desetina antologija, pjesme su joj prevođene na dvadesetak jezika. Dobitnik je, pored ostalih, Nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, nagrade Zlatni ključić Smederevske pesničke jeseni za životno djelo, nagrade "Simo Matavulj" Udruženja književnika Srbije za doprinos srpskoj književnosti, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za trajni doprinos srpskoj kulturi, te nagrade  Zlatno pero Rusije "za visok nivo književnih prevoda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije