Književnost

Mišel Uelbek: Vrijeme mi je da prestanem da pišem

Mišel Uelbek: Vrijeme mi je da prestanem da pišem
Foto: N.N. | Mišel Uelbek: Vrijeme mi je da prestanem da pišem

PARIZ - Najiščekivaniji roman u novoj godini u Francuskoj, a slobodno možemo reći i širom svijeta, prije nekoliko dana pojavio se u knjižarama zemlje pijetlova, a riječ je o djelu "Uništiti" Mišela Uelbeka, koji se ovom knjigom, bar sudeći po zahvalnici na kraju, povlači iz književnosti.

"Upravo sam došao do pozitivnog saznanja, vreme mi je da prestanem", napisao je Uelbek na kraju djela. Ovu zahvalnicu jedan dio čitalačke javnosti vidi kao tužnu i stvarnu vijest, dok drugi u svemu tome čita marketinški trik za djelo koje je već u prvom izdanju štampano u 300.000 primjeraka. Najtiražniji živi francuski pisac vrijeme radnje i ovog romana smjestio je u blisku budućnost, tačnije u 2027. godinu, koja je izborna i u njegovom romanu, a koja će to biti i u stvarnosti, bar kada je riječ o Francuskoj, koja je, logično, mjesto radnje romana.

"U svom novom romanu popularni i najčitaniji živi francuski pisac govori o evropskom društvu koje nestaje, što i doživljavamo tokom posljednje decenije s usponom desnih populističkih i desnih konzervativnih stranaka. Najveći dio radnje romana odvija se tokom kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj 2027. Ministarstvo privrede radi na tome da na izborima pobijedi ministar Brino Žiž. To aktivno podržava Pol Rezon, zapravo glavni lik romana, koji ujedno i oživljava uspavanu vezu sa svojom suprugom Prudens, sve dok mu bolest ne preokrene život", siže je romana "Uništiti", kako otkrivaju francuski mediji, na čije adrese je još u decembru stigao po primjerak knjige na preko 700 stranica, čija radnja nije smjela biti otkrivena do kraja prošle godine.

Aktuelni predsjednik, glasi dalje radnja knjige, poslije dva mandata nema više pravo da se kandiduje. Sličnost s Makronom je ovdje po pisanju francuskih medija više nego evidentna. U igru uskaču jedan novinar i ministar finansija, izvjesni Brino Žiž, inkarnacija pravog ministra Brina le Mera, s kojim je Uelbek i inače u stvarnom životu prijatelj.

Roman je kritika ocijenila i kao špijunski triler ili bar knjigu s elementima trilera, jer, kako je konstatovano, Uelbekovim romanima nikad ne fali napetosti.

Slavan, osporavan, hvaljen i nagrađivan kontroverzni francuski pisac, filmadžija i pjesnik Mišel Uelbek (Michel Houellebecq) rođen je 1958. godine kao Mišel Tomas na Reunionu, francuskom ostrvu nadomak Madagaskara, kao sin instruktora skijanja i ljekarke, koji su za svog sina, po Uelbekovim riječima, ubrzo izgubili svako interesovanje. Do šeste godine živio je u Alžiru kod majčinih roditelja, a nakon toga u Francuskoj, kod očevih, koji su ga i odgajili. Kasnije će uzeti djevojačko prezime majke svog oca i kao Mišel Uelbek ući u istoriju francuske književnosti. Godine 1980. Uelbek je diplomirao agronomiju, a u književni svijet ulazi 1985. pjesmama objavljenim u magazinu "La Nouvelle Revue". Romani "Elementarne čestice" (1998), "Platforma" (2001) i "Mogućnost ostrva" (2005) donose mu status jednog od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih pisaca današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije