Književnost

Mlinarević: Mogu me ukloniti s festivala, ali ja sam pokretni festival

Mlinarević: Mogu me ukloniti s festivala, ali ja sam pokretni festival
Foto: N.N. | Mlinarević: Mogu me ukloniti s festivala, ali ja sam pokretni festival

BANJALUKA - Promocija knjige "Huzur" bh. autorke Martine Mlinarević izbačena je iz programa "Evergreen festa" u Čitluku, iako se nalazila na svim plakatima, u najavama i službenom programu.

Mlinarevićeva je u četvrtak veče sve one koji su željeli da prisustvuju promociji njene knjige obavijestila da ona neće biti održana jer su joj organizatori javili da imaju ogromnih problema zbog njenog nastupa u Čitluku, kao i da bi ga trebalo otkazati.

"Dobijali su prijetnje od ljudi, a zatim i od sponzora. A kad se upletu lafo veliki igrači, lete glave, lete avioni, lete zabrane. Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog komšiluka, ima za problem moju književnu večer", navela je tada Mlinarevićeva.

Ipak, organizatori tvrde da je promocija otkazana na prijedlog same autorke knjige.

"Nakon objave Martininog nastupa zaprimili smo ružne komentare povodom njenog nastupa zbog njenih javnih istupa te smo je kontaktirali i izvijestili o tome. Odluka da događaj otkažemo je bila na Martinin prijedlog, koji smo i prihvatili, a sve sa ciljem izbjegavanja bilo kakvog mogućeg incidenta. Mislim da bi Martinin događaj protekao u odličnoj atmosferi, kao i dva njena dosadašnja nastupa na 'Evergreen festu'", naveli su organizatori i poručili da razlozi njihovog opreza dolaze od prethodnih nemilih događaja, pri tom mislivši na koncerte Ede Majke i Seje Seksona, na kojima su oni "provocirali publiku neprimjerenim vicevima o Međugorju, koje se nalazi u neposrednoj blizini te je svima u srcu".

Sama autorka negira da je bio njen prijedlog da se otkaže nastup.

"Budući da su se moji dragi prijatelji s 'Evergreen festa' oglasili nekakvim priopćenjem u kojem piše da sam ja tražila da se otkaže književna večer, a imam toliko poštovanja da ne idem objavljivati naše prepiske, samo ću reći da nijednom riječju nitko nije rekao meni da ipak idemo u realizaciju književne večeri unatoč pritiscima. Naprotiv, ovdje je, kao što se iščitava u priopćenju gdje se ograđuju i od Ede Majke i Seje Seksona i njihovih nastupa i viceva na koncertima, po ko zna koji put podvijen rep pred fratarlukom, moćnicima, sponzorima, strankom na vlasti. Upravo to je bio razlog mog reagiranja", navela je Mlinarevićeva.

"Ukloniti s programa festivala, zabraniti - mogu. Ali prije nego što to načiniš, bagro, moraš znati da sam ja, bolan, festival pokretni", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije