Književnost

Moderna biblioteka sa 1,2 miliona knjiga

Moderna biblioteka sa 1,2 miliona knjiga
Foto: N.N. | Moderna biblioteka sa 1,2 miliona knjiga
N.N.

Holandska arhitektonska kompanija MVRDV još jednom je demonstrirala zašto je poznata po inovativnom dizajnu i kreativnosti koja nema granica.

Njihov posljednji projekat, biblioteka u kineskom gradu Tianjinu, oduševila je sve, a posebno ljubitelje knjiga, jer ne samo što fascinira svojim izgledom, već i ponudom od 1,2 miliona knjiga.

Biblioteka se nalazi u kulturnom centru "Binhai" i dizajnirana je u saradnji sa "Tianjin Urban Planning and Design Institute" (TUPDI). Staklena struktura od 34.200 kvadratnih metara ima pet ovalnih otvora u unutrašnjosti, sa velikim sferičnim auditorijumom kao glavnom tačkom koja je centar biblioteke.

Ova zgrada nije obična biblioteka, već savršen ambijent za sjedenje, čitanje i druženje. Posljednja dva sprata su rezervisana za kancelarije, sobe za sastanke, kompjuterske i audio-studije.

Terasaste i zakrivljene police za knjige prate unutrašnje konture građevine i djeluju kao stepenice za klupe za sjedenje. One istovremeno omogućavaju pristup gornjim spratovima, a uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje različitih upotreba prostora kao što su čitanje, hodanje, sjedenje, diskusije i sastanci.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije