Književnost

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" predstavljena u Beogradu

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" predstavljena u Beogradu
Foto: Srna | Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" predstavljena u Beogradu

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" čiji je autor sveštenik Radivoj Krulj danas je predstavljena u Gradskoj biblioteci u Beogradu.

To djelo objavljeno je u oktobru prošle godine u izdanju mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i manastira Tvrdoš, a povodom obilježavanja 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru.

Monografija na više od 200 stranica donosi na stotine dokumenata, zapisa, besjeda, fotografija i faksimila koji svjedoče o kontinuitetu održavanja Šantićevih večeri poezije od 3. januara 1920. godine.

Dio ostvarenja posvećen je laureatima Šantićeve nagrade koju dodeljuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" u okviru manifestacije Šantićeve večeri poezije, a dio pjesmama velikog srpskog pjesnika o Kosovu i Metohiji.

"Šantić je bukvalno ikona, naša inspiracija, podstrek za obnovu naše zajednice. On je i simbol stradanja našeg naroda, ali i simbol vaskrsenja i koga bi se drugog držali nego Šantića", rekao je on uoči promocije.

Krulj je istakao da Šantićevo djelo i njegova kompletna zaostavština, uključujući i manifestacije u njegovu čast predstavljaju neiscrpno blago.

"Istražujući Šantićevo djelo, utvrdili smo da je u Mostaru 3. januara 1920. godine održano prvo veče njemu u čast i ta manifestacija traje do danas", rekao je Krulj.

On je zahvalio novinaru Šemsudinu Zlatku Serdareviću za pomoć i saradnju, te izrazio zadovoljstvo što beogradskoj promociji ove monografije prisustvuju i dva laureata Šantićeve nagrade - Pero Zubac i Stevan Tontić.

Zubac je rekao da je objavljivanje ove monografije veliki događaj za Mostar, za kulturu i za samog Šantića, "kome se time produžava život na jedan poseban način".

U prepunoj sali Gradske biblioteke o Šantiću je govorio i književnik Vladimir Pištalo.

Predstavljanje Monografije u Beogradu organizovano je uoči obilježavanja 96 godina od Šantićeve smrti, što se navršava 2. februara.

Monografija je premijerno predstavljena na 100. manifestaciji Šantićeve večeri poezije u Mostaru, a potom u Banjaluci, Nevesinju i Trebinju.

Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama "Ostajte ovdje", "Emina", "Veče na školju", "Ne vjeruj", "Pretprazničko veče", umro je od tuberkuloze 2. februara 1924. godine u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije