Književnost

Pratite nas na Google news

"Banjaluka-centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu

"Banjaluka-centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu
Foto: Srna | Monografija "Banjaluka-centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu
Srna

Monografija "Banjaluka - centar Vrbaske banovine" autora Verice Stošić i Nebojše Radmanovića predstavljena je danas na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Ovo djelo, koje su objavili Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske, sadrži mnoštvo do sada nepoznatih podataka o Banjaluci i arhivskih fotografija, rečeno je na promociji.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić je rekao da je ta monografija rezultat višedecenijskog rada nekadašnjih kolega, Stošićeve i Radmanovića.

"Oni su više decenija istraživali ovu problematiku, pogotovo fondove između dva svjetska rata koji se čuvaju u Arhivu Republike Srpske u Banjaluci, ali i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu", rekao je on.

Stojnić smatra da posebnu vrijednost monografije čine fotografije koje su prvi put objavljene, a čuvaju se u zbirci fotografija Arhiva Republike Srpske.   "Mogu se vidjeti razne fotografije iz oblasti privrede, uprave, ekonomije turizma, kulture, prosvjete i to su sve segmenti koje obuhvata ova monografija", rekao je Stojnić. 

Radmanović je rekao da je ta monografija važna i "za stare i za nove Banjalučane", kao i za one koji hoće nešto da saznaju o Banjaluci, a nemaju gdje. 

"Koristili smo naučne arhivističke metode i pokušali da to prilagodimo ljudima da bez opterećenja i bez teških istorijskih tema mogu da čitaju", rekao je Radmanović. 

Prema njegovim rečima, monografija obiluje fotografijama koje niko prije nije objavio, ali i temama o kojima u drugim knjigama nije ništa moglo da se pročita.

"Vratili smo se čovjeku proučavajući prošlost, vratili smo se brojnim ljudima koji su stvarali Banjaluku, a da ih niko nije opisao ni spomenuo", rekao je on.

Stošićeva je napomenula da je vrijeme Vrbaske banovine predstavljalo pravi izazov za arhivsko istraživanje.

Monografija je na Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije