Književnost

Monografija rezultat saradnje profesorice i studentkinje

Monografija rezultat saradnje profesorice i studentkinje
Foto: Ustupljena fotografija | Monografija rezultat saradnje profesorice i studentkinje

PALE - Promocija knjige "Mediji i slika tijela" autorki Nataše Kostić i Anđele Kuntoš biće održana u ponedjeljak, 27. novembra, u 18.30 u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama.

Jedna od autorki knjige Anđela Kuntoš kazala je za "Nezavisne novine" da poziva sve zainteresovane na promociju monografije koju objavljuje kao studentkinja master studija na Filozofskom fakultetu Pale, u saradnji sa profesoricom Natašom Kostić.

"Dođite da se zajedno edukujemo o temi medija, koja je danas važnija nego ikad, ne samo za nas, nego i za buduće generacije jer vjerovatno je većina danas upoznata o velikoj prisutnosti medija u životima nas i naše djece", kazala je Kuntoševa.

Ističe da se radi o monografiji iz oblasti psihologije koja istražuje odnos medija i medijskih poruka na čovjekovu sliku sopstvenog tijela, ali i drugih ljudi.

"Slika tijela se odnosi na mentalnu predstavu o sopstvenom tijelu, njegovim karakteristikama te osjećanjima prema istima. Odnos ova dva konstrukta je aspekt koji je u psihologiji bio dugo istraživan, što je produkovalo obimnu literaturu na ovu temu. Knjiga ne nastoji dati samo odgovor na pitanje da li mediji imaju uticaja u oblikovanju slike tijela, jer na to pitanje je već davno dobijen potvrdan odgovor. Knjiga nastoji da odgovori na pitanja kako i zašto, kao i kakve efekte imaju različite vrste medija na sliku tijela, te koji je cilj sprovođenja određenih poruka o idealnom izgledu", objašnjava ona.

"Kako smo od ideala mršavih, gotovo anoreksičnih manekenki dvijehiljaditih godina došli u fazu ideala ženskog tijela sa naglašenim oblinama, koje se može postići, nažalost, samo plastičnim operacijama. Bavimo se i time kako naizgled savršene slike poznatih ličnosti na društvenim mrežama utiču na djecu i način na koji oni sebe doživljavaju, kao i zašto se danas sve veći broj žena podvrgava plastičnim operacijama", kaže Kuntoševa.

Kako je kazala, knjiga je nastala kao rezultat saradnje profesora i studenta, a ona i profesorica Kostić nastojale su dati odgovore na pitanja kako mediji i društvene mreže utiču na predstavu o sopstvenom tijelu i na samopouzdanje ljudi.

"Knjiga je namijenjena svima koji žele da se edukuju o ovoj temi, zarad sebe ili svoje djece, i koji žele da rade na izgradnji pozitivnog stava o sebi i svom tijelu. U knjizi je, takođe, iznesen pregled istraživanja ovog odnosa koja su izvršena u proteklih 10 godina, kako bi se doprinijelo obuhvatnijem sagledavanju navedenog problema, ali i postavljanju teorijskog okvira za buduća istraživanja, i to sve u svrhu doprinosa novih saznanja ovog odnosa u okvirima psihologije", kazala je Kuntoševa.

O knjizi će na promociji govoriti Maja Vejin, profesori Vuk Vučetić i Jelena Mešter, uz muzičku pratnju Ivane Cerović, profesorice muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije