Književnost

NUB BiH promovisala 28. broj časopisa "Bosniaca"

NUB BiH promovisala 28. broj časopisa "Bosniaca"
Foto: N.N. | NUB BiH promovisala 28. broj časopisa "Bosniaca"

SARAJEVO - Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) promovisala je 28. broj časopisa "Bosniaca" u okviru 35. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila, saopštili su iz NUB BiH.

Dodaju da su o časopisu govorili Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik časopisa, Amra Rešidbegović, dugogodišnja urednica i Adisa Žero, aktuelna urednica.

"'Bosniaca' je časopis NUB BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih te društvenih nauka", navodi se u saopštenju.

Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik časopisa je u svom govoru naveo da današnja promocija nije tek promocija rezultata jednog časopisa ili jedne institucije, već najprije promocija nauke i obrazovanja u cjelini te pokazatelj priznatosti naše kulturne, obrazovne i naučne misije u svjetskim strukovnim i naučnim tokovima.

"Tome svjedoči, počevši sa brojem koji danas predstavljamo, indeksiranost 'Bosniace' u 'Scopus' multidisciplinarnoj bazi sažetaka i citata. Scopus je velika, svjetska bibliografsko-bibliometrijska baza podataka i među najpriznatijim je indeksnim bazama u svijetu. Ova činjenica potvrđuje da je 'Bosniaca' časopis visokih naučnih standarda, čemu svjedoči indeksiranost i u drugim velikim bazama od kojih treba izdvojiti, pored pomenute 'Scopus', baze 'Web of Science', 'Erih plus', itd", dodao je Ovčina.

Dodao da je ovo najvrijednije priznanje za uspješan rad i doprinos "Bosniace" naučnoj zajednici.

"Doprinos 'Bosniace' razvoju bibliotečko-informacione nauke u našoj državi je izuzetno značajan, a donosi vrijedne prijedloge o većini važnih tema širokog diapazona, od dokumentarnog naslijeđa do savremenih elektroničkih, digitalnih visina informiranja u 21. stoljeću", rekla je Amra Rešidbegović, dugogodišnja urednica časopisa.

"Časopis Bosniaca bilježi niz pozitivnih promjena i novina. I pored toga veselih činjenica da se od prvobitno zarctanog cilja i programa nije odstupilo uprkos zahtjevnoj promjeni paradigme koja te promjene neminovno nameće. Iza ove publikacije stoji 28 godina samoprijegornog rada, istraživanja, razvoja, izgradnje, padova i uspjeha", dodala je Rešidbegovićeva.

Aktuelna urednica časopisa Adisa Žero je istakla da časopis "Bosniaca" objavljuje teorijski i naučno utemeljene originalne, stručne i pregledne članke prvenstveno  iz bibliotečko-informacijske oblasti, ali i iz heritologije i informacijsko-komunikacijske  nauke, prikaze naučnih i stručnih monografskih publikacija iz navedenih oblasti, kao i priloge o najaktuelnijim informaciono-bibliotečkim događajima u BiH u protekloj godini.

"Časopis 'Bosniaca' odgovara na sve zahtjeve međunarodnog znanstvenog standarda koji časopisu priskrbljuje znanstvenu kredibilnost i utemeljenost, što prevashodno potvrđuje indeksiranost u najkredibilnijim indeksnim i citatnim bazama”, navela je Žero.

U novom broju časopisa "Bosniaca" čitatelji će se susreti s 12 članaka podijeljenih u tematske blokove "Bibliotečko-informacioni  sistem", "Informacije i servisi u novom tehnološkom okruženju" i "Dokumentarno naslijeđe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije