Književnost

NUB RS proslavlja 81 godišnjicu osnivanja

NUB RS  proslavlja 81 godišnjicu osnivanja
NUB RS proslavlja 81 godišnjicu osnivanja
Milan Rakulj

BANJALUKA - Povodom 140 godina od rođenja Petra Kočića u tekućoj godini objavićemo kritičko izdanje "Sudanije", a pored toga moramo vrlo ozbiljno da poradimo na digitalizaciji građe, otkrila je "Nezavisnim" planove Ljilja Petrović-Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS).

Ova ustanova danas je proslavila 81 godinu od osnivanja. Biblioteka je otvorena 26. aprila 1936. pod imenom Narodna biblioteka kralja Petra I Oslobodioca, a osim imena kralja Petra I Karađorđevića u svom nazivu do sada je nosila i ime Petra Kočića. Sadašnji naziv dobila je 1999, kada je postala nacionalna, a još daleke 1980. postala je univerzitetska.

S obzirom na to da je prošle godine u ovoj ustanovi obilježen jubilej - osam decenija postojanja, Ljilja Petrović-Zečić govorila je o tome koliko je skrenuta pažnja javnosti na pisanu riječ i značaj biblioteke.

"Mi smo 80 godina obilježili projektom 'Njegujmo srpski jezik'. Tako smo počeli, tako smo i završili godinu. Koliko smo imali informacije, projekat je bio vrlo uspješan i ono što je nama jako važno prihvaćen od građana RS. Pohvaljeni smo, imali smo čak i džinglove na radiju, spotove na televiziji... Samim tim je skrenuta pažnja na biblioteku", kazala je Petrović-Zečićeva, dodajući da je 80, odnosno 81 godina za ustanovu kao što je biblioteka čak i malo.

"Naravno, ako uzmemo u obzir da se biblioteka razvila iz Srpske čitaonice, osnovane još daleke 1868. godine, mi bismo, da nije bilo prekida u radu, danas slavili 149 godina", rekla je direktorica NUB RS, podsjećajući da je Srpska čitaonica stvorena da rasprostire izobraženje, čovječnost i društvenost, te da su do danas ciljevi suštinski ostali isti, a to su obrazovanje, kultura i nauka.

"To su naši osnovni postulati kojima se rukovodimo i danas, a vjerujem da i populističke stvari koje radimo, radimo u cilju da privučemo što više korisnika u biblioteke", ističe Petrović-Zečićeva. Otkriva da je 80 odsto rada u biblioteci automatizovano.

"Ono što radimo kao veliki projekat jeste povezivanje biblioteka RS u jedinstven bibliotičko-informacioni sistem. Dakle, postajemo dio jedne velike mreže, balkanske mreže biblioteka potpuno ravnopravni sa ostalim nacionalnim bibliotekama regiona", navela je direktorica NUB RS.

Bogat program

Povodom 81. godine postojanja NUB RS u utorak uveče otvorena je izložba "Čitamo i pišemo s Anom Frank", koju su kreirali stručnjaci "Kuće Ane Frank" iz Amsterdama sa specifičnim ciljem da se koristi u bibliotekama. Takođe, juče je održano takmičenje učenika srednjih škola pod nazivom "Složi stih", a sinoć je trebalo da bude otvorena ljetna bašta biblioteke i da bude održano veče otvorenog mikrofona "Po(v)ezivanje".

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije