Književnost

Na Međunarodnom sajmu knjige nagrađena sabrana djela, savremeni roman, priče za djecu

Na Međunarodnom sajmu knjige nagrađena sabrana djela, savremeni roman, priče za djecu
Foto: Dražan Pozderović | Na Međunarodnom sajmu knjige nagrađena sabrana djela, savremeni roman, priče za djecu

BANJALUKA - Nagrade na 27. Međunarodnom sajmu knjige "Banjaluka 2022" u organizaciji "Glasa Srpske", juče u Sportskoj dvorani "Borik", tradicionalno su uručene za najbolje izdavačke poduhvate.

Nagrada "Moštanica", za izdavački poduhvat, dodijeljena je Izdavačkoj kući "Besjeda" iz Banjaluke i Izdavačkoj kući "Prometej" iz Novog Sada za izabrana djela Ranka Pavlovića, objavljena u dva kompleta - za odrasle i za djecu.

Nagradu "Moštanica" uručio je predsjednik žirija Miladin Berić, a osim njega žiri su činili  Danijel Dojčinović i Danijela Jelić.

"Izabrana djela Ranka Pavlovića, jednog od najznajačajnijih savremenih književnih stvaralaca Republike Srpske, podijeljena su u dva kompleta - za odrasle i za djecu i objavljena su u zajedničkom izdanju izdavačkih kuća 'Besjede' iz Banjaluke i 'Prometej' iz Novog Sada. Komplet djela za odrasle sačinjen je iz osam tomova i u njemu su nalaze: četiri romana, dvije zbirke poezije, jedna zbirka pripovjedaka i jedna zbirka kratkih priča. S druge strane, komplet knjiga za djecu sačinjen je u šest tomova i u njemu se nalaze: dva romana, dvije knjige priča, jedna knjiga bajki i jedna knjiga poezije za djecu", obrazlaže žiri.

Kako dodaje žiri, radi se o veoma složenom, obimnom i u posljednje vrijeme veoma rijetkom izdavačkom poduhvatu objavljenom povodom šezdeset godina književnog rada Ranka Pavlovića, inače veoma popularnog i nagrađivanog autora.

"Naime, u vremenu u kojem dobra knjiga, i knjiga uopšte, ostaju dragost izrazite manjine, objaviti sabrana djela bilo kog savremenog autora u četrnaest knjiga može samo da izazove divljenje. Vođen takvim impresijama, žiri je donio jednoglasno odluku i u ime žirija još jednom čestitam izdavačkim kućama 'Besjeda' i 'Prometej' na ovom izdavačkom poduhvatu, a autoru na šezdesetogodišnjici književnog rada i želim im mnogo uspjeha u budućem radu", obrazložio je žiri.

Priznanje "Liplje", za savremenu književnost, pripalo je  Zavodu za za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za knjigu "Slike od stakla" autorke Dragane Knežević. "Liplje" je dobitniku uručio generalni direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović.

"Roman 'Slike od stakla' književnice Dragane Knežević je u pravom smislu savremeni roman pisan u prvom licu jednine i satkan od veoma kratkih, u nekim trenucima i poetskih opservacija, koje povezane daju jednu zaokruženu cjelinu. Slike od stakla su u nekom smislu i potraga za ljepotom i govore o jednom velikom prijateljstvu, o nizu slučajnosti, o nizu ožiljaka, a samim tim i o sudbini kojom ne upravljamo i završava se nestankom jednog od prijatelja", rečeno je u obrazloženju žirija. Glavna junakinja, rečeno je dalje, jeste slikarka tako da se na već navedene kratke poetske opservacije ovo djelo može posmatrati i kao roman u slikama.

"Posljednja rečenica u romanu moguće najbolje oslikava glavnu ideju autorke: Nemoguće je zaboraviti ona mjesta koja ti ne daju zaspati. Recimo još da je ovaj roman još u rukopisu dobio prestižnu nagradu 'Zlatna sova', koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva", javio je žiri.

Nagrada "Gomionica", za knjigu za djecu, pripala je "Art sceni" iz Banjaluke za knjigu "Čarobna knjiga" autorke Jelene Glišić.

Nagradu je uručila rukovoditeljka Sajma knjige Petra Ivić.

"'Čarobna knjiga' Jelene Glišić u izdanju 'Art scene' iz Banjaluke sastavljena je od tridesetak bogato ilustrovanih kratkih priča bajki za najmlađe. Glavna ideja ove knjige, u neku ruku i slikovnice, je da se djeca nakon čitanja 'Čarobne knjige' osjećaju čarobno. Osnovna specifičnost 'Čarobne knjige' je da se radi o takozvanim slikopričama, u kojima su pojedine riječi zamijenjene sličicama, odnosno stikerima, čije prepoznavanje mališanima omogućava čitanje priče, odnosno ne dozvoljava im da je čitaju površno", navodi žiri u obrazloženju.

Glavni likovi Jeleninin priča, dodali su, jesu: puž na motoru, zec fotograf, maslačak padobranac, čarobne cipelice, čarobnjak sa šeširom, nestašni pilići, tajni putnici, loptica skočica, ribolovci, odžačar, irvas, Djed Mraz, Sveti Nikola i drugi upadaju u moguće i nemoguće situacije koje si izvučene iz stavrnosti ili pak izamštane.

"U svakom slučaju radi se o knjizi slikovnici koja nijedno dijete neće ostaviti ravnodušnim", saopštio je žiri "Glasovog" sajma.

Priznanje "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti pripalo je Izdavačkoj kući "Pčelica izdavaštvo" iz Čačka za ediciju "Znamenite Srpkinje" grupe autora.

Nagradu je uručila urednica kulture u "Glasu Srpske" Milanka Mitrić.

"Edicija 'Znamenite Srpkinje' koju je žiri nagradio nagradom 'Stuplje' za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti predstavlja drugo kolo zamišljenog projekta, čije je osnovni cilj da se ove heroine kroz jedan popularan pristup dodatno približe srpskoj javnosti, posebno djeci. Znalački napisane biografije znamenitih Srpkinja obiluju događajima i ličnostima iz nacionalne istorije, što bi u mladim čitaocima trebalo da probudi ili dodatno inicira želju za saznanjima iz sopstvenog bogatog kulturnog nasljeđa, na kome počiva nacionalni identitet svakog naroda", složili su se članovi žirija. Već ove uvodne riječi, dodali su, govore da se radi o jednom obimnom i zahtjevnom projektu, na kome su angažovane naše najpoznatije književnice za djecu, čije tekstove prate izuzetne ilustracije akademskog slikara i poznatog ilustratora Igora Krstića.

"Drugo kolo edicije 'Znamenite Srpkinje' u izdanju 'Pčelice' iz Čačka sastoji se od sljedećih pet knjiga: 'Bajka o čovečici - Desanka Maksimović' autorke Violete Jović, 'Priča za lava - Mileva Marić Ajnštajn' autorke Zorice Kuburović, 'Naša Nada - Nadežda Petrović' autorke Olivere Nedeljković, 'Heroina nežnog srca - Milunka Savić' autorke Slavke Petković Grujičić i 'Poziv na bis - Žanka Stokić' autorke Gordane Vlajić. Na kraju recimo da bi, ne samo ovaj drugi tom, već bi i kompletna edicija trebala da ima svoje mjesto u svakom srpskom domu", otkrio je žiri.

Osim pomenutih nagrada, "Glas Srpske", organizator 27. Sajma knjige, dodijelio  je nagradu "Krupa" za promociju izdavačke produkcije Ministarstvu odbrane Republike Srbije i Medija centru "Odbrana" za ediciju "Ratnik" grupe autora. Ovu nagradu uručila je direktorica marketinga u "Glasu Srpske" Darija Galonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije