Književnost

Na 51. "Brankovom kolu" nastupio književnik Laslo Blašković

Na 51. "Brankovom kolu" nastupio književnik Laslo Blašković
Foto: Ustupljena fotografija | Na 51. "Brankovom kolu" nastupio Laslo Blašković

SREMSKI KARLOVCI - Na 51. "Brankovom kolu", osmog dana trajanja manifestacije, u Karlovačkoj, najstarijoj srpskoj gimnaziji, nastupio je književnik Laslo Blašković u okviru programa "Poznati đaci Karlovačke gimnazije".

Razgovor je vodila Maja Stokin, profesorica književnosti ove gimnazije.

"Razgovor je tekao pred budnim uhom karlovačkih đaka koji su pisca doživeli kao nekog ko im je blizak i ko je prošao putem kojim oni trenutno hode. Laslo Blašković govorio je o svojim srednjoškolskim danima i uspomenama, s obzirom da je karlovački đak bio ne samo on, već i njegov otac - Laslo Blašković, poznati pesnik za decu, sestra i sin, a tu je upoznao i svoju buduću suprugu", navodi se u saopštenju "Brankovog kola".

U znaku stihova Branka Radičevića iz njegovog najpoznatijeg djela "Đački rastanak", "Sećajte se mene, druga svoga", prisjetio se književnik da u Karlovačkoj gimnaziji nije bilo mnogo drugova, već više drugarica, te da je jedan njegov školski prijatelj bio pobjednik kultnog kviza "Slagalica", u kojem su se par puta pojavila i pitanja o samom Blaškoviću.

"Još od detinjstva pamti otvaranja 'Brankovog kola', na kojima se kao ostvareni pesnik i sam pojavljivao, a kao anegdotu izdvaja godinu kada je manifestaciju otvorio Duško Radović, na čije je gostovanje, i bez odobrenja profesora, pobegao", navodi se dalje u saopštenju.

Đaci su imali priliku da uglednom piscu postave pitanja, a on je odgovorio na pitanja koja su se ticala njegovih pjesničkih početaka koji sežu čak do osmog razreda osnovne škole, kada je pisao, kako kaže, mračne pesme koje otac nije odobravao. Takođe, učenici su se interesovali o pitanju stvaralačke blokade i njenom prevazilaženju.

Učenici gimnazije pripremili su i pjesnička uzdarja - četiri učenice recitovale su stihove Lasla Blaškovića, od kojih su neki objavljeni još tokom njegovih školskih dana. Takođe, jedan đak je i odsvirao kompoziciju na gitari, budući da je gost dosta držao i do muzike.

Književnika je pozdravio i direktor Karlovačke gimnazije, Branko Stojkov, i izrazio zadovoljstvo što može da ugosti takvu ličnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije