Književnost

Na "Nektar Ok festu" promovisana knjiga Borisa Lajnera

Na "Nektar Ok festu" promovisana knjiga Borisa Lajnera
Foto: Milan Rakulj | Na "Nektar Ok festu" promovisana knjiga Borisa Lajnera

Promicija knjiga čiji sadržaj govori o muzici postala je tradicija na "Nektar Ok festu". Ove godine takozvanu "Book" zonu na Tjentištu otvorio je Boris Lajner, bivši bubnjar kultne "Azre" i zagrebačkih "Vjesštica". Lajner je promovisao biografsku knjigu "Sve bio je ritam", a tokom promocije bilo je riječi i o knjizi "Azrini svjedoci", koju je priredio ovaj autor, a koja sadrži priče Arzinih obožavalaca. Lajner je promociju započeo pjesmom, te poručio publici staru hipi frazu da vode ljubav, a ne rat.

"U ljubavi je rješenje", poručio je nekadašnji rokerski as.

Lajner je, iskreno, priznao da je zalutao u književnost i da je objava knjige za njega bila veliki rizik. Međutim, on se nije, kako je potom priznao, vodio književnim, nego rokeskim kriterijumima, što je, kako je dodao, možda i bolje kada je riječ o memoarima.

"Dio vremena je opisan iz prve ruke",  nepretenciozno, kazao je Lajner.

Iako je Branimir Džoni Štulić više puta kritički reagovao na Lajnerove napise, izjave i knjige, on je pohvalno govorio o svom bivšem kolegi iz grupe.

"Novi talas, to je Džoni Štulić", rekao je Lajner parafrazirajući, bez ironije, Džonijeve riječi "Azra, to sam ja".

Lajner je istakao da je Džoni bio vojničko dijete i da je čelicnom pesnicom vodio bend.

"Probe su bile svaki dan, po četiri-pet sati, nije bilo izgovora, bolesti, putovanja, bilo čega. Svirati se moralo", ispričao je Lajner.

Da popularnost Azre konstatntno raste, konstatovano je na promociji, dokaz je i knjiga "Azrini svjedoci", koja obuhvata 101 pismo poštovalaca Džonija i Azre.

Na promociji se publici obratio i Ernest Bučinski, banjalučki muzičar, književnik i novinar, čija je priča zastupljena u ovoj knjizi.

"O Azri mogu da pričam samo sa strahopoštovanjem, nikako drugačije. Kada čujes taj zvuk, ne možeš da se ne baviš muzikom. Zbog Azre se i bavim muzikom. Njihovi tekstovi su proročanski. Njih kada čuješ, ne možeš da se ne baviš pisanjem", između ostalog, rekao je Bučinski zaključivši da postoje samo dva proročanska benda na prostoru bivše Jugoslavije, a to su Azra i Ekatarina velika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije