Književnost

Na današnji dan odštampana prva knjiga

Na današnji dan odštampana prva knjiga
Foto: N.N. | Na današnji dan odštampana prva knjiga

Istoričari vjeruju da je odštampano 180 primjeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primjeraka, od kojih je 21 kompletan.

Gutenbergova Biblija, poznata i kao Biblija u 42 reda, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija mašinom štampana knjiga na svijetu, čiji su prvi primjerci, pojedini vjeruju, odštampani 1454-1455. godine. Drugi, ipak, smatraju da je prvi put odštampana na današnji dan 1452. godine.

Ovo je prva knjiga ikada odštampana štamparskom mašinom na zapadu i simbolizuje početak štampe i trenutak revolucionarne promjene u istoriji komunikacije.

Štampao ju je Johan Gutenberg iz Majnca u Nemačkoj i ujedno se smatra najstarijom knjigom koja je štampana tehnikom pokretnih slova, iako postoje primjeri koji navode da se u Kini štampalo na ovaj način vjekovima ranije, kao u slučaju Dijamantske sutre.

Istoričari vjeruju da je odštampano 180 primjeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primjeraka, od kojih je 21 kompletan. Nijedan primerak nije prodat godinama unazad. Stručnjaci pretpostavljaju da bi dosegao cifru od 35 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije