Književnost

Na konkurs za najbolju priču i pjesmu stiglo 200 radova

Na konkurs za najbolju priču i pjesmu stiglo 200 radova
Foto: Srna | Na konkurs za najbolju priču i pjesmu stiglo 200 radova

Oko 200 radova stiglo je na konkurse za najbolju priču, pjesmu, novinsku reportažu i đački literarni rad, raspisane u okviru tradicionalne, treće kulturne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice.

Milovanović je istakao da je ove godine stiglo skoro tri puta više radova nego prošle godine, što pokazuje da ova manifestacija pobuđuje sve veću pažnju kulturnih stvaralaca i doživljava širu afirmaciju.

On je naveo da su radovi stigli iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali stigao je i jedan rad iz dalekog Japana, te Kanade, Danske, Švajcarske i još nekih zemalja gdje naši ljudi žive i pišu srpskim jezikom i ćiriličkim pismom.

"Prosvjeta" je već formirala stručni žiri za književnu nagradu za kratku priču, odnosno prozu, koja nosi naziv "Zvonimir Šubić", zatim za pjesničku nagradu "Luka Milovanov Georgijević", te za novinarsku nagradu "Boško Milovanović".

Članovi žirija danas će dobiti radove na čitanje i očekuje se da će do polovine idućeg mjeseca biti izabrani najbolji. NJihovi autori biće nagrađeni u okviru programa manifestacije "Stopama luke Milovanova Georgijevića".

Najbolje literarne radove za nagradu "Živan Jovanović" odabraće profesori srpskog jezika iz ovdašnjih škola, a autorima će, takođe, u okviru manifestacije biti uručene nagrade.

Nagrade nose nazive po imenima najpoznatijih srebreničkih književnika, novinara i kulturnih radnika.

Svi radovi su dostavljani pod šifrom u skladu sa pravilima konkursa.

Za ovu manifestaciju priprema se izlazak dva broja "Prosvjetinog" časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac".

Prema Milovanovićevim riječima, jedan broj biće posvećen aktuelnom stvaralaštvu u zavičaju Luke Milovanova Georgijevića, a u drugom broju biće objavljeni svi nagrađeni radovi sa ovog konkursa.

On je rekao da će biti priređene besjede o ličnostima čija imena nose nagradni konkursi i biće obilježeno 100 godina od rođenja znamenitog srebreničkog profesora i pedagoga Živana Jovanovića, te 70 godina od rođenja kulturnog i medijskog pregaoca iz ovog mjesta Boška Milovanovića.

O njima će besjediti profesori, koji su bili njihovi savremenici.

U okviru manifestacije biće održano i književno veče te promocije knjiga, a svim učesnicima će biti omogućeno da posjete Arheološki muzej "Rimski municipium" u Skelanima i Nacionalni park "Drina".

Prosvjetno-kulturnim zborom "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", nizom kulturnih i naučnih događaja odaje se omaž liku i djelu Luke Georgijevića (1784-1828), filologu i književniku, rođenom u Osatu kod Srebrenice, koji je tokom kratkog života kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić misionarski usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je danas zaboravljeni Srebreničanin, nagrađivani pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/, koji stvarajući u kočićevsko- ćorovićevskom duhu spada u znamenite bosanskohercegovačke književnike između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavilii istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović (1921-1991) i Boško Milovanović (1951-1996) koji su svoj život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja.

Po Georgijeviću, Šubiću, Milovanoviću i Jovanoviću utvrđene su i nagrade, koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije i književno-novinarskog konkursa.

Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost koje njeguje SPKD "Prosvjeta" iz ovog mjesta ne dozvoljavajući da budu zaboravljeni kulturni stvaraoci i pregaoci iz ovog mjesta sa izuzetno bogatom istorijsko-kulturnom tradicijom.

U okviru ove manifestacije i ove godine "Prosvjeta" će dodijeliti jednokratnu stipendiju najboljem studentu iz ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije