Književnost

Na konkursu "Zašto je kultura (meni) važna" nagrađeno 38 učenika

Na konkursu "Zašto je kultura (meni) važna" nagrađeno 38 učenika
Foto: Srna | Na konkursu "Zašto je kultura /meni/ važna" nagrađeno 38 učenika
Milan Rakulj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 25 radova 38 učenika koji su se prijavili na konkurs "Zašto je kultura (meni) važna?", saopšteno je danas u Banjaluci.

Kako je kazala Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, ovaj konkurs bio je namijenjen učenicima svih srednjih škola u Republici Srpskoj i njegov cilj je afirmacija i podrška učenicima koji imaju afiniteta za umjetnost.

"Ponosna sam na ovaj projekat jer pruža mogućnost učenicima da se afirmišu, steknu dragocjena iskustva i na jedan potpuno drugačiji način dožive umjetnost. Radi što slobodnijeg izražavanja i podsticanja kreativnosti kod mladih, od učenika se tražilo da na zadatu temu odgovore u potpunosti iz svog ugla, odnosno da kroz svoj rad pokažu kako oni poimaju kulturu i njenu važnost u zajednici", rekla je Đakovićeva.

Učenici su mogli da svoje radove pošalju u bilo koju od šest konkursom obuhvaćenih kategorija: likovna, primijenjena umjetnost i dizajn, književnost, umjetnička fortografija, dramska umjetnost, film i muzika.

Ocjenjivanje radova ove godine povjereno je profesorima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, te književnicima Tanji StuparTrifunović i Berislavu Blagojeviću.

"Poznato je da se ovaj konkurs razlikuje od svih ostalih konkursa ove vrste upravo po tome što su nagrade za najbolje učenike iskustvene, jer je i sam konkurs osmišljen kao aktivnost u svrhu razvoja publike kao jednog od pet strateških ciljeva Ministarstva kad je u pitanju oblast kulture", rekla je Đakovićeva.

Nagrada za ukupno 38 učenika iz cijele Republike Srpske čiji radovi su najbolje ocijenjeni je edukativni kamp u Andrićgradu, gdje će tim akademskih umjetnika, kao i dokazanih stručnjaka u kulturi održati trodnevne radionice, i to iz svih konkursom obuhvaćenih oblasti umjetnosti.

Radionice su počele danas i trajaće do 6. aprila, a sa učenicima će, između ostalih, raditi profesori David Mastikosa, Drago Vejnović, Marko Šipka, Maja Bataković, Milan Gajić, te književnica Tanja StuparTrifunović.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci, istakla je da je obrazovna ustanova na čijem je čelu na istoj liniji sa temom ovog projekta jer obrazuje mlade umjetnike i kulturne radnike.

"Veoma je značajno što su uključene kolege sa Akademije, već afirmisani umjetnici. Vodili smo računa da to budu mlađi ljudi kako bismo mladim ljudima približili umjetnost i podstakli ih na kreativni rad", rekla je Dodikova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije