Književnost

Na međunarodnom festivalu poezije biće nagrađeno 60 učenika

Na međunarodnom festivalu poezije biće nagrađeno 60 učenika
Foto: Srna | Na međunarodnom festivalu poezije biće nagrađeno 60 učenika

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu će od 12. do 14. decembra biti održan Međunarodni festival poezije za djecu i mlade pod motom "Tražim pomilovanje", na kojem će biti dodijeljeno 60 nagrada - po 20 za prvo, drugo i treće mjesto.

Ovaj festival održava se 17 godina, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je 516 pjesama koje su poslala 172 učenika osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, BiH, Srbije i Makedonije.

Zbog velikog broja pristiglih prijava književnik Dara Sekulić, koja ih je ocjenjivala, predložila je da bude dodijeljen veći broj nagrada, obuhvatajući sve festivalske kategorije, što je Savjet festivala prihvatio.

"To je bilo jedino rješenje za njihove izuzetne pjesme i pjesničku pismenost", istakla je Sekulićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, 36 učenika je konkurisalo sa po jednom pjesmom, tako da nisu imali uslova za učešće, a od preostalih 460 trebalo je izabrati 20 najboljih - vodeći računa o uzrastu, mjestu boravka i kvalitetu pjesama.

Sekulićeva je rekla da je ovaj festival krenuo svijetlim putem pjesme Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje", koja se nalazi u istoimenoj knjizi ove srpske pjesnikinje objavljene 1965. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Danijela Mrda pojasnila je da je riječ o festivalu pisane riječi u Istočnom Sarajevu i izrazila zadovoljstvo što djeca iz škola širom Republike Srpske mogu učestvovati i osvojiti neku od nagrada.

"Ovo je motivacija za mlade pjesnike - da se ostvaruju, usavršavaju, pišu, ali i za nastavnike - da otkrivaju kreativne mlade duše u školama i da ih na ovaj način afirmišu", istakla je Mrda i izrazila nadu da će neko od nagrađenih učenika u budućnosti biti pravi pjesnik.

Organizator Festivala je "Forum teatar", a direktor ovog foruma Vitomir Mitrić istakao je da broj nagrada pokazuje koliko je kvalitetnih pjesama pristiglo na konkurs i dodao da su djeca vjerovatno bila inspirisana Desankom Maksimović i njenom pjesmom.

"Nama nije cilj da to budu veliki brojevi, nego da dođu radovi od djece koja zaista žele da pišu i koja će najvjerovatnije to i nastaviti", istakao je Mitrić i napomenuo da će na Festivalu učestvovati petnaestak pjesnika iz Srbije, Crne Gore i BiH, te mladi pjesnici koji su prethodnih godina dobili nagrade na ovom festivalu.

Mitrić, koji je i direktor Festivala, podsjetio je da će Festival biti održan u šest segmenata koji će u različitim oblastima upotpuniti festivalske dane djeci u Istočnom Sarajevu.

On je rekao i da je u okviru izdavačke djelatnosti Festivala planirano izdavanje zvučne knjige nagrađenih mladih pjesnika ovogodišnjeg konkursa.

Među prvonagrađenima je i najbolji mladi pjesnik Teodora Košarac iz Bratunca, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije